AJARÄNNAK PEALINNAS Tallinna ehitised, mida väljaspool vaimusilma näha ei saa

Raamatuportaal
Copy
Ajaloolane Jaak Juske.
Ajaloolane Jaak Juske. Foto: Madis Veltman

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Jaak Juske raamatut «Tallinna olulised hävinud ehitised».

Jaak Juske, «Tallinna olulised hävinud ehitised».
Jaak Juske, «Tallinna olulised hävinud ehitised». Foto: Raamat

Jaak Juske raamatuvabrikust tuleb turgutavaid ajalugusid nagu Vändrast saelaudu. Tõsi küll, ma ei mäleta, kunas keegi viimati mäletas, et Vändrast värskeid saelaudu tulnuks, ent Juske kirg valgustada inimesi mineviku suunal ei näi raugevat. Ja hea on! See siin ei ole nüüd kõikse uuem raamat, ent kes jaksaks viljaka autori puhul järge pidada. Kuuldavasti ilmuvat varsti teos Tallinna vanalinna viiekümnest põnevamast detailist ning hirmus loostik Tartu jubejuttudest. Jääme ootama!

Nonde hävinud ehitistega oligi imelik värk. Kaua aega vanalinnas elanuna tundus kõik justkui õige, aga harutihti jäin mõtlema, et miks ma üht või teist ehitist üksnes vaimusilmas näen. Siis meenus pealkiri – ehitised on ju hävinud. Erinevalt minust. Väljaspool vaimusilma noid maju näha ei saa. Hea, et Juske on ette võtnud ja silmamoondust teinud, me virtuaalse pilgu ette vana linna mananud. Väärt tegu.

Võiks luua raamatu ka Tallinna (teistegi linnade) olulistest kerkimata jäänud ehitistest. Saaks vähemalt sama põnevad lood. Ning ka noist, mis peatselt kaduvikku hajumas – näiteks Vladimir Iljitš Lenini nimeline kultuuri- ja spordipalee. Kõduvaid objekte, mida vähemasti kirjasõnas vääristada, on küll ja veel. Juske teab. Ja teeb!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles