JÄRJEJUTT Kuidas saab üks riik kohutavast kriisist välja tulla? Vastus polegi nii lihtne...

Raamatuportaal
Copy
Jared Diamond.
Jared Diamond. Foto: Wikimedia Commons

Kuku raadio selle nädala järjejutuks kuuleme katkendeid Jared Diamondi raamatust «Murrang. Kriisis riikide pöördepunktid», mille on tõlkinud Madis Vodja. Üks Ameerika Ühendriikide mõjukamaid intellektuaale, tunnustatud geograaf ja ajaloolane Jared Diamond on kirjutab kriisidest, nendega toimetulekust ja sellest, kuidas eluga edasi minna.

Jared Diamond, «Murrang. Kriisis riikide pöördepunktid».
Jared Diamond, «Murrang. Kriisis riikide pöördepunktid». Foto: Raamat

Raamat võrdleb kuut riiki, mis on oma lähiajaloos üle elanud murrangu: Jaapani sunnitud avanemine kommodoor Perry laevastiku survel, ohvriterohked riigipöörded Tšiilis ja Indoneesias ning muutused Austraalias, Saksamaal ja Soomes pärast Teist maailmasõda.

Et autor on elanud kõnealusest kuuest riigist viies ja oskab ka vastavaid keeli, on tal võimalik tuua näiteid otseallikatest. Tema sõnul tulid kõik need riigid oma kriisiga vahelduva eduga toime tänu sellistele mehhanismidele nagu vastutuse võtmine, valulikult aus eneseanalüüs ja teiste eeskujudest õppimine.

Tulevikku vaadates käsitletakse seda, kuidas USA, Jaapan ja terve maailm tulevad praegu toime enda ees seisvate probleemidega. Raamatut illustreerivad fotod ajaloolistest sündmustest ja murranguhetkedest.

Jared Diamond (sünd 1937. a) on geograaf, ajaloolane, ornitoloog ja hulga populaarteaduslike raamatute autor ning California Ülikooli geograafiaprofessor, ta on üks Ameerika Ühendriikide mõjukamaid intellektuaale. Tema raamatuid on tõlgitud kümnetesse keeltesse. Eesti keeles on varem ilmunud tema teos «Püssid, pisikud ja teras: inimühiskondade erinevad saatused» (2002).

Kuula saadet! Järjejuttu loeb Priit Rand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles