MIRKO avaldab esimese aastapäeva puhul, kes on laenutuskeskkonna keskmine kasutaja (1)

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Möödunud aasta 27. septembril avatud riiklik raamatute ja e-väljaannete laenutuskeskkond Minu Raamatukogu (MIRKO) on registreerinud aastaga üle 16 000 kasutaja. Laenutuskeskkonna aktiivseim kasutaja on 40. aastates naine. Noorima ja vanima kasutaja vanusevahe on 91 aastat.

Esimese tegevusaastaga on MIRKO saanud 16 209 kasutajat. Statistilise keskmise järgi on laenutuskeskkonna kasutaja 40. aastates naine, kes tellib pakiautomaati korraga 1-2 raamatut. Talle meeldib nii ilu-, krimi- kui ka ulmekirjandus. Noorim kasutaja on aga 2-aastane ja vanim 93-aastane raamatusõber.

«Möödunud aasta septembri lõpus avas Eesti rahvusraamatukogu riikliku laenutuskeskkonna, mis tõi raamatukogundusse uue kasutusmugavust pakkuva teenuse. Lugemissõbrad said hakata raamatuid pakiautomaati tellima ilma, et nad oleks pidanud raamatukoguga otse ühendust võtma ning ilma, et nad oleks pidanud valima raamatukogu, kes tellimuse täidab,» kõneles Eesti Rahvusraamatukogu teenuste juht Kristel Veimann.

Teenuste juht väljendas heameelt, et pool aastat hiljem pärast MIRKO avamist täienes keskkond veelgi ning avati e-väljaannete laenutus. «Nüüd, mil MIRKO keskkonnas töötavad kaks teenust, on Eesti inimesel võimalus laenutada kodust lahkumata nii paberraamatut kui ka e-raamatut,» lisas Kristel Veimann.

Virtuaalne riiul 2 miljoni teosega ja 4500 e-väljaannet

Traditsioonilisi raamatuid pakiautomaati tellida võimaldav MIRKO koondab virtuaalsele riiulile juba 38 raamatukogu enam kui 2 miljonit teost. Mõlema arvu kasvuks on veel tehnilise võimaluste poolest ruumi.

Pakiautomaati tellimise võimalusele lisaks hakkas MIRKO alates tänavuaastasest sõbrapäevast pakkuma tasuta e-väljaannete laenutusteenust. Lugemisvara saab valida enam kui 4500 e-raamatu, e-ajakirja või audioraamatu hulgast ja tellida teose otse oma seadmesse. Keskmine lugejaprofiil ei erine paberraamatute tellijatest, kelleks on kas 40. aastatesse jõudev või jõudnud naine.

Sünnipäeva tähistamine

Esimese tegevusaasta täitumise puhul teeb MIRKO eripakkumise pakiautomaati raamatut tellida soovivatele inimestele. Sünnipäevanädalal, mis toimub 27. septembrist kuni 3. oktoobrini, tuleb maksta raamatupaki kohaletoimetamise transpordikulu eest 1€.

Virtuaalset raamaturiiulit Minu Raamatukogu (MIRKO) hoiab töös Eesti Rahvusraamatukogu koos 38 teenuses osaleva raamatukoguga. Rohkem infot leiad SIIT.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles