ESIMENE TIRAAŽ JUBA OTSAS Selgus aasta parim kokaraamat

Raamatuportaal
Copy
Aasta Kokaraamat 2023 on Rain Kuldjärve «Fermentatsioonist. Ausalt ja avameelselt».
Aasta Kokaraamat 2023 on Rain Kuldjärve «Fermentatsioonist. Ausalt ja avameelselt». Foto: Marek Metslaid

Tallinna Toidumessil kuulutati Aasta Kokaraamat 2023 tiitli võitjaks toiduteadlase Rain Kuldjärve raamat «Fermentatsioonist. Ausalt ja avameelselt» hapendamise ja kääritamise teooriast ning praktikast. Võistluse esikolmikusse jõudsid ka toidublogija Ragne Värki ja šokolaadiettevõtja Kristi Lehtise uued raamatud.

Rain Kuldjärve, «Fermentatsioonist – ausalt ja avameelselt». 
Rain Kuldjärve, «Fermentatsioonist – ausalt ja avameelselt». Foto: Raamat

Alates 2005. aastast toimuva konkursi eesmärk on tunnustada ja tõsta esile eestikeelsete silmapaistvate kokaraamatute tegijaid.

«Fermenteerimine on eestlastele võõras sõna, kuid teema huvitab inimesi järjest rohkem. Idee sai alguse mõttest oma teadmised praktikasse panna ja kirjutada raamat, mis sobib Eesti konteksti, kõike saab kodus järgi proovida ja toorained on Eestis saadaval,» märgib võiduraamatu autor, Tallinna Tehnikaülikooli toiduteadlane Rain Kuldjärv. Tema sõnul müüdi raamatu esimene tiraaž kiirelt läbi, kuid uus tiraaž tuleb trükist juba järgmisel nädalal.

Rain Kuldjärve raamat «Fermentatsioonist. Ausalt ja avameelselt» (Pegasus, 2023) on muhe käsitlus hapendamise ja kääritamise teooriast. See sisaldab soovitusi nii traditsioonilisi maitseid austavale hapendajale kui ka maitsenüansse hindavale julgele katsetajale. Autor õpetab, kuidas lisaks kurkidele ka teisi köögivilju hapendada, valmistada erinevaid kimtšisid ning maailma parimat seenesalatit.

Ragne Värk, «Minu soolane köök».
Ragne Värk, «Minu soolane köök». Foto: Raamat

Teise koha laureaat Ragne Värk pakub oma raamatuga «Minu soolane köök. Lõuna- ja õhtusöök lihtsalt ning maitsvalt» (Food Digital, 2023) lihtsaid ja kergesti valmivaid retsepte lõuna- ja õhtusöökideks. Raamatus on üle 50 retsepti, mis on valitud nii, et need oleksid meeltmööda kogu perele. Igapäevane söögitegemine ei pea olema tüütu kohustus, rõhutab autor.

Konkursil kolmanda kohaga pärjatud Kristi Lehtise raamatus «Chocolala šokolaadiraamat. Koogid, kommid, joogid, maiused» (Varrak, 2023) avaldab autor Tallinna vanalinnas tegutsevate šokolaadimeistrite parimad koogi-, tordi-, kommi- ja maiustuseretseptid – alates kerge vaevaga sündivate šokolaadikookide ja -kommide tegemisest kuni glamuursema ja keerukama tordikunstini.

Žüriiliikme, kujundusgraafiku Mart Andersoni sõnul väärivad kiidusõnu kõik laureaadid, ning märgib, et tänavune konkurss näitab ilmekalt, et autorid ja kirjastajad on töötavad mudelid ära õppinud.

«Chocolala šokolaadiraamat».
«Chocolala šokolaadiraamat». Foto: Raamat

«Kohalikud kokaraamatud on siinmail nüüdseks end ankurdanud heaoluühiskonna hobikirjanduse sadamasse. Seetõttu on enamus meil väljaantavatest kokaraamatutest muutunud oma olemuselt suhteliselt sarnasteks kuni formaadini välja. Valdavalt on raamatute paarisleheküljel ilu- ehk toidupilt, mille kõrvale paigutub tema valmistamisõpetus. Õrn visuaalne erinevus tuleneb ainult kujundaja maitsest, valitud kirjatüüpidest, lõikude prioritiseerimisest ja muidugi teksti loetavusest. Oluliseks on muutunud pildiline emotsionaalsus ja esteetika. Kasutajasõbralik laminaadiga kõva kaas kaitseb kenas neljavärvitrükis sisu. Kujunduslikus ja info visualiseerimise mõttes on võimalusi oluliselt rohkem, kui neid antud vallas ära kasutatakse,» kommenteerib Mart Anderson.

Raamatuid hindas žürii koosseisus Selveri peakokk ja Eesti Peakokkade Ühingu liige Dmitri Haljukov, Tallinna Teeninduskooli õppejõud Diane Sarapuu-Kelder ja kokaeriala õpilane Anna Sokolova, kujundusgraafik Mart Anderson, Eesti Kirjastuste esindaja Maire Kasemaa, Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liidu esindaja Jaan Vainult (Printon), trükipaberite sektori esindaja Sanna Sasi (Antalis) ning Kristiina Karu Rahva Raamatust ja Annika Pilt Apollo Kauplustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles