LUGEMISSOOVITUSED 5 lasteraamatut, mis aitavad hirme hajutada

Foto: Shutterstock
Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy

Sügis toob kaasa pimedamad ajad ja pikemad varjud. Just siis näikse eriti jõuliselt ligemale hiilivat ka erisugu hirmud.

Olgu siis kartuse põhjuseks loomad-linnud, valjud helid, pimedus või tundmatus – ühtviisi keerukad võivad need olla nii väiksematele kui suurematele inimestele. Kuidas küll tulla toime olukordadega, mis ärevust tekitavad? Mil viisil julgeda abi paluda ja kuidas oma hirme trotsides ikka edasi minna? Pildiraamatud tulevad appi ja aitavad hirme hajutada. On ju kartus väiksem, kui olukord on raamatulehekülgedel turvaliselt läbi elatud ja veelgi parem – seda mõistva kaaslasega arutatud.

***

Kertu Sillaste, «Ma ei karda!».
Kertu Sillaste, «Ma ei karda!». Foto: Repro

«Ma ei karda!» 

Kertu Sillaste

Kirjastus Koolibri

2022

Ma ei karda ämblikke ega madu-usse, käratsevaid linde ega vanaema häälekat kukke. Suur must koer või minust kordi kõrgem hobune ei suuda mind samuti hirmutada. Sellega ei saa hakkama ka tiiger ega krokodill, kolme peaga lohest, metsatondist või kummitustest rääkimata. Ometi on midagi, mis hirmujudinad mööda mu selga jooksma paneb.

Seng Soun Ratanavanh, «Kaspari öised sõbrad».
Seng Soun Ratanavanh, «Kaspari öised sõbrad». Foto: Raamat

***

«Kaspari öised sõbrad»

Seng Soun Ratanavanh 

Tõlkinud Indrek Koff

Kirjastus Koolibri

2023

Ühes mõnusas majas kindla kivikatuse all elab Kaspar, kellele meeldib väga raamatute abil reisida. Kuid kõik rännakud saavad kord läbi ja nii tuleb Kasparilgi voodisse pugeda. Poiss tahaks küll magusasti magada ja unenägudes edasi seigelda, kuid ööpimedus on nii pime, et ajab poisil une ära. Oleks mul kasvõi tilluke sõber, ohkab poiss. Siis kuuleb Kaspar peenikest häält, mis küsib: «Tere, kutsusid või?»

***

Raahat Kaduji, «Ma ei ole hirmus».
Raahat Kaduji, «Ma ei ole hirmus». Foto: Raamat

«Ma ei ole hirmus»

Raahat Kaduji 

Tõlkinud Dea Oidekivi

Kirjastus Rahva Raamat

2022

Sügaval metsas pahkliku tammepuu sees elab väike üksildane nahkhiir. Kuidas ta küll ei ole otsinud, ikka pole tal õnnestunud sõpru leida. Kui ta õhtuhämaruses ärkab ja teiste metsaelanike akende tagant möödub, ehmatavad kõik metsaelanikud. Nii karud, rebased kui oravad peavad teda koletiseks, olles vaid näinud tema varju, mitte teda ennast. Ühel päeval aga satub karu Betti toiduvarusid kogudes sügavale metsa ja tunneb imehead lõhna.

***

Tiiu Kitsik, «Kes seal on?»
Tiiu Kitsik, «Kes seal on?» Foto: Raamat

«Kes seal on?»

Tiiu Kitsik 

Illustreerinud Pamel Samel

Kirjastus Koolibri

2022

Elevandilapsed Stella, Leo ja Karl mängivad kodu lähedal metsas. Küll on tore ehitada onni, mängida kulli ja peitust! Aeg kulub imekiiresti ja peagi hakkab hämarduma. Nüüd on elevandilastel viimane aeg koju minna. Teel märkab Karl, et koduvõtit ei ole enam taskus. «Mis nüüd saab?» ahastab ta. «Sina selle kaotasid, sina otsi see ka üles,» ütleb Stella, haarab väikevend Leo käe pihku ja asub koduteele. Hirmunud Karlil ei jää muud üle, kui üksi metsa tagasi minna. Tuul sahiseb, kostab kriipivaid krabinaid. Kes see on, kes krabistab ja kuidagi puude tagant välja tulla ei taha?

***

Liis Sein, «Kartlik rebasepoeg».
Liis Sein, «Kartlik rebasepoeg». Foto: Raamat

«Kartlik rebasepoeg»

Liis Sein 

Illustreerinud Catherine Zarip

Kirjastus Tammerraamat

2021

Kõrberebasepere toimetab öösel ja magab päeval. Ainult väikesel kõrberebasetüdrukul Suzul ei tule und. Ei ole ju võimalik uinuda, kui päike nii ahvatlevalt koopasuudmele paistab! Küll tahaks teada, millisena paistab maailm päevavalguses! Suzule tulevad meelde lähedaste lood kaelkirjakute reegliteta jalgpallist, elevantide ülivaljust laulupeost, jaanalindude õudusjuttudest ja teistest päeval valitsevatest ohtudest. Kui vaid julgeks üle pesasuudme kiigata, kui vaid julgeks asjad oma silmaga üle vaadata …

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles