Ilmus Marek Vahula uus külaraamat Mustojast ja Vihulast

Raamatuportaal
Copy

Marek Vahula sarjast «Lahemaa-põhjaranniku külalood» on ilmunud neljas teos «Mustoja Vihula ja lood».

Raamat sisaldab kahte intervjuud, Mustoja külavanem Siim Nettaniga ja Vihula külavanem Jaan Kruusiga. Lugusid jutustavad Marek Vahula, Andres Tõnisson, Dina Kivi, Egon Spriit ja Kai Tingas. See on sobiv lugemisvara giididele, reisisaatjatele, ajaloohuvilistele, koduloohuvilistele, loodus ja looduskaitsehuvilistele ning loomulikult ka Lahemaa elanikele.

Loe raamatust sissejuhatavat lõiku!

***

Idapoolsemad käigud

Suure laheda maa keskelt hargnevad rahvuspargi teed viivad sealse teekõndija igasse ilmakaarde välja. Nii hakkasin minagi kõndima neid teid mööda ja jõudsingi igasse ilmakaarde välja. Mõned idakaartesse oma suuna võtvad teed ja teeotsad olid juba väiksemat sorti ja üks neist on liivane külatee, mis läbi Mustoja küla kulgeb. Tee, mis läbi rannaküla kulgeb ja mis mitte ainult ei vii sinna kohale, vaid õpetab ka just seda küla rohkem tundma. Rannaküla õpetus on lihtne ja arusaadav igaühele, kes temaga tuttavaks saada soovib. Et ühel külateel tuleb samme seada ja nii, et kogu küla külatarkused sulle selgeks saavad. Just selline õpetlik kruusane ja liivane tee viib ja viis mind piki rannajoont ida poole ja läbi Mustoja küla. Küla, mis giidide ja reisisaatjate poolt vaid väga harva mainimist ja äramärkimist ning tutvustamist sõnade abil leiab. See viimane fakt ehk innustaski mind just sellest rannakülast eraldi teost koostama ja siin ta nüüd ongi, kus pool raamatust endast on Mustoja küla ennast väärt. Raamatu teise poole kangelane – Vihula küla, oma suure mõisasüdamega on vastupidiselt oma põhjapoolsele naabrile, Mustojale üks kogu siinse piirkonna turismimekasid. Mõis, mida tuntakse ja teatakse ja mille kohta ka siinsest raamatust juurde lugeda saab. Sest küll ei tee küllale liiga ja liiga palju ju Vihula külast ja Vihula mõisast siiski ei teata.

Nüüdsest aitab kahe küla tundmaõppimisele kaasa seesama kahe küla raamat, kus sees on kõik nii ajaloolises kui ka tänapäevases vaatevinklis. Kord ühest päevast piki mattunud klindiserva pidi matkates, avastasin ma enda jaoks mitu sügist. Üks neist oli vaikne ja omaette elav ja hingav rannaküla Mustoja ning teine oli tuntud turismipaik, Vihula. Üheskoos ja kõrvuti üksteise naabruses on nad aastasadu elanud ja nüüd üheskoos on nad ka kõrvuti siinses teoses.

Marek Vahula, kahe küla kõndija.

18. jaanikuul, 2023. aastal Karepal kirjutamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles