20 aastat, peaaegu 30 riiki ja üle 20 000 läbitud kilomeetri: Eesti staažikaimad jalgrattaseiklejad andsid välja juubeliraamatu

Raamatuportaal
Copy
«Ehh, uhhuduuri» seltskond: Hannes Hanso, Priit Kuusk, Mart Kuusk, Liivo Niglas, Kristjan Prii ja Tanel Rütman.
«Ehh, uhhuduuri» seltskond: Hannes Hanso, Priit Kuusk, Mart Kuusk, Liivo Niglas, Kristjan Prii ja Tanel Rütman. Foto: Erakogu

Hannes Hanso, Priit Kuusk, Mart Kuusk, Liivo Niglas, Kristjan Prii ja Tanel Rütman ehk seltskond, keda tuntakse «ehh, uhhuduuri» raamatutest ja telesaadetest, räägivad oma juubeliteoses sellest, kuidas 30-aastastest uljaspeadest on saanud küpsed reisisellid ja mis neid üha uuesti eksootilistesse paikadesse väntama viib. 

Sel korral sõitsid mehed läbi Peruu, Ekvadori, Kolumbia ja Panama, läbides üle 2000 kilomeetri. Aastate jooksul on ühistel reisidel kilomeetreid kokku tulnud üle 20 000. «Eks paari aastakümnega muutub nii mõndagi,» tõdeb kõik kuus rattateekonda kaasa teinud Hannes Hanso. «Inimeste olemus jääb loomulikult samaks, aga täna ligi viiekümneste meeste elustiili ja sooritusvõime osas on kahtlemata muutusi.» 

«EHH, Uhhuuuuduur 20. Ise teed oma elu!»
«EHH, Uhhuuuuduur 20. Ise teed oma elu!» Foto: Raamat

Juba viienda ilmuva raamatu tekstid kirja pannud Kristjan Prii sõnul on uljaste riskide võtmisele lisandunud sügavamad ja tõsisemad vestlused. Huumorimeel, sõprus ja austus erinevate kultuuride ning looduse vastu on ka viimases raamatus läbivateks teemadeks.Kui läbi telesaate jõuab vaatajani vaid väike osa sellest reisikogemusest, siis raamatu puhul on kirjeldused kindlasti tõetruumad ja detailsemad. «Kaamera väljavõtmine ei pruugi alati hea mõte olla, kui situatsioonid kriitiliseks muutuvad, kuid raamatus saab kõigest juhtunust siiski kirjutada,» nendib Prii ning lisab, et päevikuvormis kirjutatu on end õigustanud, võimaldades kerget ja ülevaatlikku jutustust.Prii sõnul on kogu projekt läbi aastate osutunud üheks võimaluseks inspireerida ja rääkida, et maailm on kõigile avatud. «Ja kui tunned, et su elu vajab uut energiat ja indu, siis mine! Sa ise teed oma elu.»

Senised reisid:

2002: Mongoolia, Hiina, Tiibet, Nepaal (läbitud km: 3000)

2007: Nepaal, India, Bangladesh, Pakistan, Afganistan, Iraan (läbitud km: 4500)

2011: Iraan, Araabia Ühendemiraadid, Omaan, Jeemen, Djibuti, Etioopia (läbitud km: 3200)

2014: Etioopia, Keenia, tansaania, Sambia, Botswana, Namiibia (läbitud km: 4922)

2018: Uruguay, Brasiilia, Argentiina, Paraguay, Boliivia, Peruu (läbitud km: 2624)

2022: Peruu, Ekvador, Columbia, Panama (läbitud km: 2002)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles