Algavad üleriigilised raamatukogupäevad, mis panevad ajurakke liigutama

Raamatuportaal
Copy
Pildil Tartu Ülikooli raamatukogu muusikaosakond.
Pildil Tartu Ülikooli raamatukogu muusikaosakond. Foto: Kristjan Teedema

20. oktoobril avatakse Jõgeval pidulikult üleriigilised raamatukogupäevad. Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing kutsub juba 34. korda oktoobrikuu viimastel päevadel astuma sisse lähimasse raamatukogusse, et saada osa põnevatest üritustest, kohtuda oma kogukonna liikmetega ja laenutada kaasa mõni huvipakkuv raamat. Kohtume raamatukogus, sest raamatukogu on demokraatlik avalik ruum, kuhu kõik kogukonna liikmed on alati oodatud.

Raamatukogupäevade ajal toimub kogu riigis palju erilaadseid ettevõtmisi. Tänavune liikumisele pühendatud teema-aasta on mõjutanud ka raamatukogudes toimuvat. Üleskutse «Hakkame liigutama» kehtib nii füüsise kui ka vaimu ergutamise kohta. Paljudes raamatukogudes toimub arutelusid ja vestlusringe tervisest ning liikumisest, arvukalt on välja pandud liikumisteemalisi raamatunäitusi. Lisaks teadmiste kogumisele minnakse ka jalgsi- või jalgrattamatkale linnakeskkonda ja loodusesse. Tartu Linnaraamatukogu on liikumisaastale pühendanud mängu, mis annab võimaluse tutvuda linnaruumis erinevate kirjandusega seotud paikadega. Üle Eesti toimub raamatukogudes arvukalt kohtumisi huvitavate inimestega – kõrvuti kirjanikega ka medõdede, reisisellide, sportlaste, aga ka näiteks kunstnike või ajakirjanikega.

Üle Eesti on veerandsada raamatukogu kutsunud laenutusleti taha kohaliku elu edendajaid, et tutvustada raamatukogutöö köögipoolt ning anda võimalus suhelda lugejaga nii nagu raamatukoguhoidja seda igapäevaselt teeb. Raamatukoguhoidja ametit proovivad kodukandi tuntud inimesed, lugejad ja õpilased.

Raamatukogupäevad avatakse pidulikult 20. oktoobril algusega kell 10.30 Jõgeva raamatukogu ja põhikooli ruumides. Ettekandega astub üles Jõgevalt pärit stsenarist ja dramaturg Martin Algus. Jõgevamaad tutvustades ei saa mööda vaadata «Jõgeva kollasest» ega Oskar Lutsust. Kuulda saab ka esmast kokkuvõtet sügisel toimunud rahvaraamatukogude kvaliteedihindamise uuringust. Avapäeva kava on leitav ERÜ veebilehelt

Raamatukogupäevadele pannakse punkt 30. oktoobril XXIII maaraamatukoguhoidja päevaga, mis toimub Põlvamaal vastvalminud Valgjärve külamajas.

«34. raamatukogupäevade teemaks valisime liikumisaastast inspiratsiooni saades liigutamise, eelkõige küll ajurakkude liigutamise mõttes,» selgitab ERÜ juhatuse esimees Tuuliki Tõiste rõhutab.

«Raamatukogupäevade plakat kannab mõtet: teadmistes peitub jõud. Nimelt saab veelgi suurepärasema vaimuteravuse siis, kui lisaks keha liigutamisele lugeda ka raamatuid, kohtuda inspireerivate isikutega ja teadlikult oma tervise eest hoolt kanda – võimalust seda kõike teha pakuvad raamatukogud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles