Eesti Kirjandusmuuseum avaldas Hageri kihelkonna pärimustekstide esindusteose

Raamatuportaal
Copy
Reeli Reinaus.
Reeli Reinaus. Foto: Dmitri Kotjuh www.kotjuh.com

Eesti Kirjandusmuuseum avaldas Eesti Rahvaluule Arhiivi toimetuste 36. väljaandena Hageri kihelkonna pärimustekstide kogumiku «Keerdus kadakas ja kadunud haned. Hageri kohapärimus». Raamatu on koostanud kirjanik ja folklorist Reeli Reinaus ning kujundanud Angelika Schneider.

EKM Teaduskirjastuse väljaandena ilmunud kogumik annab ülevaate Hageri kihelkonnast 135 aasta kestel talletatud eriilmelistest pärimuslugudest. Raamatusse valitud ligi 900 folklooriteksti puudutavad paikkonna olulisemaid loodusobjekte ja ehitisi, keskenduvad kohanimede saamisloole ning jutustavad erilistest isikutest. Mööda ei minda ka olulisematest ajaloosündmustest – juttu tuleb nii Põhjasõjaga seotud paikadest kui II maailmasõja aegsetest ja järgnevatest sündmustest.

Kogumik «Keerdus kadakas ja kadunud haned. Hageri kohapärimus».
Kogumik «Keerdus kadakas ja kadunud haned. Hageri kohapärimus». Foto: Raamat

Väljaandes leidub ka inimeste isiklike üleloomulike kogemuste ja humoorikate juhtumiste kirjeldusi, mälestusi ja naljalugusid. Tekste ilmestavad rohked ajaloolised ülesvõtted Eesti muuseumidest ning tänapäevased välitööfotod. Teose lõpetavad pärimuspaikade ja rahvaluulekogujate ning esitajate registrid ning mahuka ülevaateosa ingliskeelne resümee.Hulk raamatu tekste on kantud väljaannet ette valmistades ka Maa-Ameti kohapärimuse kaardirakendusse.

Sari Eesti Rahvaluule Arhiivi toimetused ilmub alates 1935. aastast. Kihelkondlikest pärimuse kogumikest on varem sarja 28. numbrina ilmunud Valdo Valperi koostatud «Metsast leitud kirik. Mõtsast löütü kerik. Urvastõ kohapärimus» (2019).Raamatu «Keerdus kadakas ja kadunud haned» teokssaamisesse andsid oma panuse paljud isikud ja organisatsioonid: Eesti Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapitali Raplamaa ekspertgrupp, Kohila vald, Kernu vald, Kernu mõis, Hageri muuseum ja Virve Õunapuu, Kohila Koolituskeskus, Hageri Rahvamaja ja kool, Ruila kool, Saku vald, Riho Pihlapuu, Urmas Sõõrumaa ning paljud teised Hageri sõbrad.

Kogumikku «Keerdus kadakas ja kadunud haned» esitletakse Raplamaal Hageri rahvamajas täna, 19. oktoobril, algusega kell 18.00 ning Tartus, Eesti Kirjandusmuuseumi saalis kolmapäeval, 25. oktoobril kell 15.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles