Need neli muutust toimuvad inimesega surmalähedase kogemuse korral

Raamatuportaal
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Surmauurija Karl Käsnapuu uuest raamatust «Surmalähedased kogemused. Mis saab elust pärast surma?» saab lugeda, mida kogevad inimesed, kes on kogenud surmalähedast tunnet ja millised on muutused, mida nad peale seda oma elus teevad.

Karl Käsnapuu sõnul on surm Eesti ühiskonnas endiselt tabuteema ja seetõttu ei taheta rääkida ka surmalähedastest kogemustest - kardetakse naeruvääristamist. «Tegelikult on raamatusse kogutud lood positiivsed, sest inimesed kirjeldavad surmalähedasi kogemusi helgetena - neil on sel ajal hea ja turvaline olla,» räägib Käsnapuu.

Pärast surmalähedast kogemust võivad toimuda need neli muutust:

Armastus, empaatia ja kaastunne

Enamikul suureneb empaatia ja kaastunne ning kasvab hoolivus ümbritseva suhtes.

Eneseareng

Surmalähedane kogemus võib olla enesearengu katalüsaator. Inimesed viivad ellu positiivseid muutusi ja kujuneb parem versioon iseendast.

Ühtsuse ja seotuse tunne

Surmalähedase kogemuse järjel võib tekkida parem side kõigi elusolenditega. Tekib ühtsustunne ja vastastikune sügavam seotus.

Laiem arusaam maailma ja elu toimimisest

Sügavas surmalähedases kogemuses võib avaneda kõrgem arusaam. Mis on elu? Kust tuleme ja kuhu läheme? Isegi kui seda ei suuda sõnadega seletada, jääb alles tundmus ja teadmine, kuhu teel ollakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles