RÕÕMUFÄNNID SOOVITAVAD Parimad raamatud õnnest ja rõõmust

Raamatuportaal
Copy
Rõõmufestival.
Rõõmufestival. Foto: Jane Vogt

Lugemine teeb rõõmsaks, aga on ka raamatuid, mis on pühendatud rõõmule ja aitavad endas üles leida head emotsioonid. Rõõmufestivali korraldaja Tiit Trofimov uuris rõõmufännidelt, millised raamatud nende ellu enim rõõmu toonud on

Sirly Oder, «Hea tuju, kus sa oled?»

Merje Miller soovitab raamatut heast tujust, mis on küll rohkem lastele, aga ka suurena on hea meelde tuletada, kuidas head tuju ja rõõmu tuua.

Nora emme tunneb, et pahur tuju on tema sisse pesa teinud, ja ta tahab voodisse pugeda. Pärast väikest uinakut oleks ta rõõmsam ja saaks ka Norale parem emme olla. Selle peale läheb Noral tuju väga pahaks ja kõva jonn tuleb peale, kuid kisa ei aita. Hakkaja tüdruk otsustab ise oma hea tuju üles otsida. Ta võtab koerakese Bibi kampa ja koos asuvad nad otsingutele. Mis on hea tuju retsept? Kas aitab jalutuskäik, tantsimine, aednikutöö või soe vann? Segadust ja pahandust tekib omajagu, aga hea tuju saab üles leitud.

Dalai-laama ja Desmond, «Raamat rõõmust»

Monika Kuzmina soovitab «Raamatut rõõmust». 2015. aasta aprillis kohtusid Indias Dharamsalas dalai-laama ja Lõuna-Aafrika peapiiskop Desmond Tutu. Mõlemad mehed on pälvinud Nobeli rahupreemia raugematu võitluse eest ülekohtu vastu ja inimlikkuse poolt. Dalai-laama on elanud suurema osa elust eksiilis ning peapiiskop pidi kodumaal apartheid-režiimi ajal taluma ülimat vaimset ja füüsilist vägivalda. Kõikidest saatuselöökidest hoolimata on nad rõõmsameelsed ja optimistlikud, uskudes, et maailm muutub aja jooksul paremaks paigaks. Dalai-laama ja peapiiskop veetsid koos nädal aega, arutledes erinevaid inimlikkuse teemasid, kusjuures huumor oli nende jutuajamiste lahutamatuks osaks.

Nii dalai-laama kui ka peapiiskop Tutu on veendunud, et rõõmu on võimalik tunda ka hoolimata eluraskustest ja maailmas valitsevast ebaõiglusest, ning nemad ise on sellise suhtumise parimaks näiteks. Kuigi raamatus käsitletakse mitmeid kurbi teemasid, jääb siiski ennekõike kõlama kahe suurmehe soovitus, et inimesed peaksid püüdma rohkem rõõmu tunda, sest ainult nii on võimalik täisväärtuslik elu.

Tina Turner, «Minu armastuse lugu»

Liina Kumm soovitab Tina Turneri elulugu. Jah, raamat räägib ka tema raskest lapsepõlvest ning vägivaldsest suhtest, kuid vaatamata rasketele katsumustele elus oli Tina positiivne, nautis elu ning sai kogeda ka imelist armastust ja leidis õnnehetki igas päevas.

Nagu Tina ise on öelnud: «Mõnikord saabub suurim õnn täpselt siis, kui oleme suutelised seda vääriliselt hindama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles