Ilmunud on Elo Viidingu soomendatud luulevalimik «Tuhannelle äänelle»

Raamatuportaal
Copy
Elo Viiding.
Elo Viiding. Foto: Margaret Adamson

Tallinlane Elo Viiding (sündinud 1974) on eesti nüüdisluule üks olulisimaid autoreid. Äsja avaldatud kogumikust «Tuhannelle äänelle» (kirjastus Parkko) võib näha, kuidas autori luule kolme aastakümne vältel arenenud on. Oma vastilmunud raamatut esitles Elo Viiding pühapäeval Helsingi raamatumessil Töölö-laval, korraldajaiks Nuoren Voiman Liitto ning Tuglas-seura.

Kultuursest perekonnast pärit Viiding avaldas esikkogu juba 16-aastasena. Kolm esimest teost avaldas ta Elo Vee pseudonüümi alt, kuid sellest ta hiljem loobus. Nüüdseks on Viidingult ilmunud 12 luulekogu, neist viimane 2019. aastal avaldatud «Assisi luulet».

Kirjastus Parkko välja antud «Tuhannelle äänelle» annab Viidingu senisest loomest laia ülevaate. Ta on terav sotsiaalne filosoof, kes paneb ka lugeja kaasa mõtlema. Lisaks irooniale on tema luuletustes rõõmustavat kergust ja mängulisust, millesse on peidetud feminismi ja ühiskonnakriitilisust.

Valimiku on soome keelde tõlkinud Katja Meriluoto, kelle tõlgituid Viidingu loomet on varem ilunud teoses «Paljastuksia» (Nihil Interit 2000). Meriluoto on oma tõlketöös keskendunud eesti nüüdisluule soomendamisele. Ta on lõpetanud Helsingi ülikooli läänemeresoome keelte eriala ja õppinud Tartu ülikoolis eesti ja võrdleva rahvaluule teadust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles