6 toredat lasteraamatut, mida koos isaga lugeda

Foto: Shutterstock
, Eesti Lastekirjanduse Keskuse praktikant
Copy

Novembris tähistame isadepäeva, mistõttu võiks sellel kuul valida koos lapsega lugemiseks mõne raamatu, kus isa või vanaisa on peategelaseks. Isad on laste jaoks olulised, nendega koos ette võetud tegevused pakuvad lastele palju lusti, aga muidugi võivad isadel olla ka oma veidrused ja puudused. Igal juhul pole kahtlust – lapsed tahavad veeta aega koos isadega. Üks võimalus ühiselt midagi teha on koos raamatuid lugeda.

Ilmar Tomusk, «Isa preemia»​.
Ilmar Tomusk, «Isa preemia»​. Foto: Raamat

«Isa preemia»​

Ilmar Tomusk

Illustreerinud Hillar Mets

Kirjastus Tammerraamat

2023

Laura isa on pärast pikka tööpäeva nõnda väsinud, et ta ei jaksa isegi süüa, rääkimata tütre küsimustele vastamisest. Ainus, mis isa õhtul köidab, on telefoniga uue põneva nutimängu mängimine. Laural on küll palju uhkeid mänguasju, kuid need ei räägi ja vestlusi isaga omaette mängimine ei asenda. Ühel päeval aga unustab isa oma telefoni töö juurde. Esialgu isa kurvastab, kuid nüüd on tal lõpuks aega Laura kõikidele küsimustele vastata – tuleb välja, et oma tütrega aega veeta on hoopis vahvam kui nutimängu mängida.

***

Dani Vee, «Minu lahe paps viib meid matkama!»
Dani Vee, «Minu lahe paps viib meid matkama!» Foto: Raamat

«Minu lahe paps viib meid matkama!»

Dani Vee

Illustreerinud Marina Verola

Tõlkinud Marge Pärnits

Kirjastus Vesta

2023

Kui kodus on matkahimuline paps, siis ei pääse matkamisest ka tema lapsed, isegi kui nad ise matkata ei soovi. Matkast võib kujuneda aga põnev seiklus, eriti kui paps matkamise põhitõdedest suurt midagi ei tea. Metsas on kõigepealt vaja püsti panna telk, aga kas just sipelgapesa juurde, on iseküsimus. Jalutuskäik pole samuti alati ohutu: küll ründavad mesilased või kukub paps hoopis sohu. Loomulikult ei ole üllatused sellega veel lõppenud. Kõigele vaatamata on papsiga koos matkamine lahe.

***

Ulf K., «Porisev paps».
Ulf K., «Porisev paps». Foto: Raamat

«Porisev paps»

Ulf K.

Illustreerinud Ulf K.

Tõlkinud Kadri Metsma

Kirjastus Vesta

2021

Kas teie isad ka porisevad? Igal juhul minu isa poriseb iga asja peale – kui ma midagi maha ajan, unustan õuejalanõud toas ära võtta või kui ma vahel natuke hilinen. Miks küll ema endale isade poest paremat meest ei valinud? Kas tal ei olnud rohkem raha? Ta oleks võinud ju veidi kauem raha koguda ja osta mulle isaks hoopis kauboi, piraadi või rüütli. Või olid kõik vahvad isad selleks ajaks juba otsas? Kui aga kõiki isasid omavahel võrrelda, on igaühel oma head ja vead. Võib-olla ei olegi porisev paps kõige halvem variant?

***

Ruth Stiles Gannett, «Minu isa ja lohe».
Ruth Stiles Gannett, «Minu isa ja lohe». Foto: Raamat

«Minu isa ja lohe»

Ruth Stiles Gannett

Illustreerinud Helena Pérez García ja Ruth Chrisman Gannett

Tõlkinud Mari-Ly Tiitsmaa

Kirjastus Koolibri

2022

Minu isa oli kunagi väike poiss nimega Elmer, kes üle kõige unistas lendamisest. Ühel päeval kohtas ta hulkuvat kassi, kellele ta soovis kodu pakkuda, aga tema emale kassid ei meeldinud. Kass oli olnud varem suur reisisell. Kui ta kuulis, et isa soovib lennata, jutustas ta isale metsikust saarest, kus elab üks lohe, kes ootab vaprat päästjat. Muidugi oli minu isa vapper poiss ja otsustas reisida sellele saarele õnnetut lohet kiusajatest vabastama. Lohe leidmine ei olnudki nii lihtne – enne kohtus isa tiigrite, ninasarviku, lõvi ja gorillaga. Vahvaid ja nutikaid seiklusi raamatus igal juhul jätkub.

***

Liis Sein, «Mona isepäine isa».
Liis Sein, «Mona isepäine isa». Foto: Raamat

«Mona isepäine isa»

Liis Sein

Illustreerinud Ulla Saar

Kirjastus Pegasus

2022

Ühel päeval saab Mona isal kõrini normaalsest rahulikust elust ning ta otsustab endale mingi põneva hobi otsida. Hea mõte tundub olevat sportlaseks hakata, aga missugune spordiala valida – kas poks, peotants või iluvõimlemine? Võib-olla on hoopis parem tegeleda kunsti või kokkamisega? Ka reisimine tundub vahva, sest põnevaid sihtkohti on ju palju. Isa proovib ka luuletusi, jutte ja näidendeid kirjutada. Iga uut ala harrastab isa ennastunustava kirega, aga emale ja Monale valmistavad isa hobid pigem meelehärmi.

***

Rocío Bonilla, «Vanaisa, piraadid ja piraajad».
Rocío Bonilla, «Vanaisa, piraadid ja piraajad». Foto: Raamat

«Vanaisa, piraadid ja piraajad»

Rocío Bonilla

Illustreerinud Rocío Bonilla

Tõlkinud Ello Varjas

Kirjastus Koolibri

2023

Kui sul on vanaisa, siis igav juba ei hakka. Nico jutustab oma seiklustest vanaisa Franciscoga. Nicole meeldib koos vanaisaga kalal käia, mitmesuguseid mänge mängida ja kuulata lugusid ajast, mil vanaisa oli väike ja kohtus piraajadega. Vanaisalt on ju nii palju õppida, aga ka Nico võib vanaisale üht-teist õpetada. Kui Nico vanaisa reisile läheb, siis on poisil võimalik tutvuda ka teiste laste vanaisaga. Iga vanaisa on isesugune, kuid üks asi on siin maailmas kindel – vanaisaga koos on ikka tore.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles