Esitlusele tuleb Viktoria Berezina raamat «Minu Herson»

Raamatuportaal
Copy
Töötaja taastamas 1778. aastal rajatud Hersoni linna sõjas purustatud tähist Antonivka silla lähedal.

 
Töötaja taastamas 1778. aastal rajatud Hersoni linna sõjas purustatud tähist Antonivka silla lähedal.  Foto: Alexander Ermochenko

Ukraina kunstniku Viktoria Berezina sulest on ilmunud raamat «Minu Herson. Kirjad Ukrainast».

Kunstnik Viktoria Berezina elas seitse kuud okupeeritud Hersonis. Ta kajastas kodulinnas ja Ukrainas toimuvat igapäevaselt, olles kirjavahetuses Tartus ja Peipsiveerel tegutseva galeristi Raul Oreškiniga. Kirjavahetusest kujunes avalik sõjapäevik ning autori siirad emotsioonid puudutasid paljusid. Tallinnas Venemaa saatkonna ees loeti Viktoria kirju ette ning need pälvisid Kultuuri Teo auhinna.

Viktoria Berezina, «Minu Herson. Kirjad Ukrainast».
Viktoria Berezina, «Minu Herson. Kirjad Ukrainast». Foto: Raamat

Herson oli Ukraina ainus piirkondlik keskus, mille Venemaa vallutas. Üheksa kuud kestnud okupatsiooni ajal osutasid elanikud Vene vägedele pidevalt vastupanu. Venemaa tegevus tõi kaasa humanitaarkriisi, genotsiidi ja ökokatastroofi. Ukraina televisioon ja raadio lülitati välja, protestid keelati. Inimesed, kes keeldusid koostööst Venemaaga ega soovinud toetada rašismi, vahistati.

Viktoria ja Raul näitasid meile, et kultuur võib olla tõhus võitlusvahend. Need kirjad saavad osaks kollektiivsest mälust, seovad meid kindla aja ja kohaga ning ei lase meil minevikku unustada, aga aitavad tulevikku rajada.

Juba sel laupäeval, 11. novembril, Dnepri parema kalda vabastamise aastapäeval tuleb «Minu Herson» esitlusele Tartu Tasku keskuse Rahva Raamatus. Esitlus algab kell 11. Viktoriaga vestleb Raul Oreškin ning abiks on ka ukraina-eesti tõlk Daniel Rygovsky.

Ka Tallinnas tuleb esitlus: kolmapäeval, 15. novembril kell 17 Tallinna vanalinna Rahva Raamatus, kus autoriga vestleb «Minu Ukraina» autor Jaanika Merilo. Kohtuvad kaks Ukrainat: milline oli see maa enne sõda ja milline sõja puhkedes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles