EESTI TEADLANE VASTAB Kui halb on näole meik?

Raamatuportaal
Copy
Piia Maiste illustratsioon raamatus  «Miks munad kukuvad? Laps küsib, teadlane vastab». Kui halb on näole meik?
Piia Maiste illustratsioon raamatus «Miks munad kukuvad? Laps küsib, teadlane vastab». Kui halb on näole meik? Foto: illustratsioon raamatust

Ilmunud on kirjastus Argo uhiuus lasteraamat, kus kahe- kuni kaheksa-aastaste laste küsimustele vastavad Eesti teadlased ja arstid. Raamatu illustreeris kunstnik Piia Maiste, ilmumist toetas Eesti Teadusagentuur.

Miks munad kukuvad? Miks mul on pepu? Kas nõiad on päriselt olemas? Kes on töörahvas? Kas Keila jões saavad elada sinivaalad ja haid? Kas Päike on sama kuum kui laava? Kuidas on tehtud maakera? Kust tulevad unenäod ja miks mõned neist on õudsed?

Raamat «Miks munad kukuvad? Laps küsib, teadlane vastab».
Raamat «Miks munad kukuvad? Laps küsib, teadlane vastab». Foto: Kirjastus Argo

Üks laps jaksab rohkem küsida, kui sada täiskasvanut vastata. Kui emad, isad, õpetajad ja teised uudishimust sündinud küsimustele vastamisel jänni jäävad, tulevad appi teised lapsed – need, kes on jõudnud suureks kasvada ja teadlaseks hakata.

Raamatust «Miks munad kukuvad? Laps küsib, teadlane vastab» leiab kokku 58 tillukese teadlase 111 küsimust. Teemad ulatuvad ilmaruumist ja maakerast, ehitistest ja leiutistest, loomadest ja taimedest kuni igapäevase elukorralduse ja inimkehani. Küsimustele vastavad 31 täiskasvanud teadlast ja arsti, sõna saab ka ChatGPT.

Loe raamatust üht huvitavat katkendit!

***

Kui halb on näole meik?

Ruubi, 6

Vastab Marje Oona, Tartu Ülikooli peremeditsiini kaasprofessor, perearst

Õigesti kasutades ei ole meik näole tingimata halb. Kui inimene soovib oma nägu meigiga muuta või täiendada, peaks ta meeles pidama, et õhtul enne magamaminekut tuleb nägu puhtaks pesta. Mõnikord võib meik nahka ärritada, näiteks kui inimesel on allergia mõne meigi koostises oleva aine suhtes – siis ta ei saa seda meiki kasutada ja tugeva nahaärrituse korral peab isegi arstiga nõu pidama. Meigis võib olla ka selliseid aineid, mis on nahale head ja kaitsevad seda, näiteks päikesekaitsefaktor ehk SPF aitab ära hoida päikesepõletust. Päikesepõletus soodustab kortsude ja mitmete nahahaiguste teket. Lapsedki peaksid rannas päikese käes olles oma naha kaitseks kasutama päikesekreemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles