Heli Künnapas näitab uues raamatus, et vägivaldsest suhtest on võimalik lahkuda

Raamatuportaal
Copy
Heli Künnapas.
Heli Künnapas. Foto: Erakogu

Romantiliste lühiromaanide sari «Mõni õhtu romantikat» on saanud lisa, sest ilmus juba 16. raamat. Seekordse osa pealkiri on «See ei ole sina!» ning autoriks Heli Künnapas.

Kuigi sarja kõik raamatud on eraldiseisvalt loetavad, siis on nende ühiseks jooneks, et muuhulgas on oluline roll romantikal. Seekordses osas on aga käsitlusel hoopis keerulisemad teemad - nimelt vaimset vägivalda sisaldavast suhtest lahkumine.

«Jagasin mingit osa oma lahutamise kogemusest sotsiaalmeedias ning minuni hakkasid jõudma üha rohkemad naised, kellel oli sarnane lugu rääkida,» ütles Künnapas. «Nii hakkaski selle raamatu idee minu peas keerlema, kuni sai ühe tervikuna raamatusse kirja.»

Heli Künnapas, «See ei ole sina!»
Heli Künnapas, «See ei ole sina!» Foto: Raamat

«See ei ole sina!» peategelaseks on Kaidi, kes lahkus aasta aega tagasi koos kahe väikese lapsega abikaasa juurest. Nii jooksvatest sündmustest, kui minevikku vaatamistest tuleb järjest välja, et mees on pikalt naise suhtes vaimset vägivalda kasutanud. Alles psühholoogi juures saab naine aga aru, et mis täpsemalt toimub ning saab olukorda ja paremini lahendama hakata.

Vaimset vägivalda sisaldavast suhtest lahkumine pole loomulikult lihtne, sest see on tavaliselt väga keeruline võrk, millest tuleb läbi pugeda. Nii ei tee ka selles loos Kaidi abikaasa naisele asju lihtsaks ning isegi eraldi elades tuleb naisel enda vabaduse eest võidelda.

«Teose oluliseks osaks on ka vestlused psühholoogiga,» toob Künnapas välja. «Sarnast käiku kasutasin ka oma noorteromaanis «Mälestusteta suvi», milles oli samuti teemaks vägivaldne minevik. Paljud lugejad ütlesid tookord, et raamatu lugemine oli nagu psühholoogi juures käimine ning tervendas juba lugedes.»

Autori sõnul on ka selle raamatu kohta praegu tulnud väga palju tagasisidet, et ainuüksi «See ei ole sina!» lugemine on mitmetel naistel aidanud aru saada, et olukord, milles nad elavad, ei ole normaalne.

«Vaimse vägivallaga on see mure, et selle sees elades ei pruugi sa seda enam märgata, sest üks asi, mis ohriga juhtub on see, et ta hakkabki uskuma, et on ise kõiges süüdi,» selgitab Künnapas.

Vaimse vägivalla mõistmine on esimene samm, kuid «See ei ole sina!» räägibki sellest, mis saab edasi ning kas ja kuidas on võimalik sellist suhtest lahkuda ja pärast seda edasi elada.

«Selle raamatuga seoses on minu suurim avastus olnud, kui palju juba minu tutvusringkonnas on naisi, kellel on seda raamatut väga vaja olnud, sest nad on sellises keerulises suhtes. Seetõttu olen väga tänulik kõigile, kes aitavad teost levitada, sest sa kunagi ei tea, kus on see inimene, kelle jaoks just sellest raamatust on kasu, et oma elu taas õigele rajale pöörama hakata,» lisas Künnapas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles