Eesti mehed kirjutasid terve ja pika elu saladustest raamatu. «Aususega me ei halasta!»

Raamatuportaal
Copy
Südamearst Priit Tammjärv.
Südamearst Priit Tammjärv. Foto: Kristjan Teedema

Reedel esitlesid dr Priit Tammjärv ja ettevõtja Peep Sooman värskelt ilmunud tervise- ja elustiiliraamatut «Pika elu saladused», kus karmide haiguste ja elukommete vahelistest seostest kirjutatakse halastamatu aususega.

Autorite sõnul on tegemist siiani kõige lihtsama ja kompaktsema eestikeelse teadusliku teejuhiga, kuidas saab kroonilisi ja raskeid haigusi vältida ning seeläbi enda elu pikendada. Eraldi on rõhku pandud ka vaimsele tervisele.

Priit Tammjärv ja Peep Sooman, «Pika elu saladused».
Priit Tammjärv ja Peep Sooman, «Pika elu saladused». Foto: Raamat

Raamatu üks autoritest, Tartu Ülikooli Kliinikumi kardiokirurgia osakonna kardioloog-õppejõud Priit Tammjärv ütles, et enamus meid tabavatest rasketest ja kroonilistest haigustest on otseselt või kaudselt ise esile kutsutud ja lõviosa surmadest on seetõttu samuti enneaegsed ning välditavad.

«Selgitame enimlevinud elustiilihaiguste kulgu, anname ülevaate nende tekkemehhanismidest ja toome välja lihtsad ning kõikidele jõukohased juhendid, kuidas ebameeldivused endast ja oma lähedastest võimalikult kaugel hoida,» sõnas dr Tammjärv. «Me ei saa üle ega ümber ka vaimsest tervisest ning enda mõttelaadi reguleerimisest, sest haige vaimuga pole ka tervet keha,» lisas Tammjärv.

Raamatu kaasautoriks on ettevõtja, endine ajakirjanik ja mitme raamatu autor Peep Sooman. «Julgen öelda, et tegemist on täiesti erakordse raamatuga. See pole meditsiinikirjandus, sest selle jaoks on see liiga lihtne. See pole eneseabiõpik, sest selle jaoks on see liiga raske. Tegemist on uskumatult veenva tervise- ja elustiiliraamatuga, mis paneb ka kõige kangemad uljaspead kukalt kratsima ja oma elukombeid üle vaatama. Aususega me ei halasta, samas on kogu oluline informatsioon 320 lehekülje vahele vormitud nii lihtsalt, et ka keskmine meditsiinikauge inimene saab ilusti aru, kuidas oma tervist hoida ja elu pikendada,» selgitas Sooman.

«Pika elu saladused» kirjeldab enam kui 30 haigust, mis on tingitud täielikult või osaliselt inimese enda elustiilivalikutest. Lisaks keskendub raamat konkreetsemalt olulisemate elustiilihaiguste soodustajatele ning annab hulganisti nii teaduslikke kui vähemteaduslikke võtteid nende haiguste vältimiseks. Raamatu autorid kirjeldavad muuhulgas, kuidas keha ja meelte ühistöö on üks suuremaid saladusi, mis tagavad rohkem terveid eluaastaid ja pikema eluea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles