Jõgeval toimuvad taas Betti Alverile pühendatud luulepäevad

Raamatuportaal
Copy
Betti Alver.
Betti Alver. Foto: Kaljo Raud

24. ja 25. novembril saavad Jõgeval teoks XXXI Betti Alverile pühendatud luulepäevad «Tähetund», millega tähistatakse Alveri 117. sünniaastapäeva.

Sündmuse tunnusmõte on «Et südamed sünniksid uuesti…» ning etendatavates luulelavastustes interpreteeritakse Artur Alliksaare loomingut. Kahe päeva jooksul vaadatakse ära 19 lavastust. Noori luulesõpru ja nende juhendajaid on Jõgevale tulemas kahesaja ringis. Enamasti on tegemist gümnasistidega, ent kaasa lööb ka 7.–9. klassi õpilasi. Luulepäevade etendused toimuvad seekord Kaunite Kunstide Kodus ehk Jõgeva uues kirik-perekeskuses, osalejad majutatakse Jõgeva põhikooli.

Luulepäevade «Tähetund» eestvedaja, Jõgeva kooliteatri Liblikapüüdja lavastaja Lianne Saage-Vahuri sõnul võeti Artur Alliksaare luule tänavuse «Tähetunni» kavva ajendatuna sellest, et luuleklassiku sünnist möödus aprillis sada aastat. «Leidsime, et see on sobiv hetk Alliksaarele kummardus teha. Aga tema loomingu põhjal terviklikku lavastust kokku panna pole lihtne. Alliksaar on vististi läbi «Tähetunni» aastakümnete kõige keerulisem autor,» tõdes Lianne Saage-Vahur. Tema sõnul on Alliksaare luuletused eraldi võttes tõelised pärlid, ent mitmele luuletusele mingit ühist telge leida ja neist lugu kokku panna on ülimalt keeruline. Lisaks sellele on Alliksaare luuletustel enamasti sügav filosoofiline taust, mida on eriti 7.–9. klassi õpilastel raske tabada. Seekord astuvad noored luulehuvilised oma lavastustega üles ka harjumatus ruumis: vastvalminud kirik-perekeskuse Kaunite Kunstide Kodus. Meile pakuti sellist huvitavat võimalust ja me otsustasime selle vastu võtta, seda enam, et Alliksaare luule tundus sellesse keskkonda sobivat,» ütles Lianne Saage-Vahur.

Tema juhendatav Jõgeva kooliteater Liblikapüüdja astub «Tähetunnil» üles suisa kahe lavastusega: 7.–9. klassi trupp esineb reedese etenduspäeva ja gümnaasiumitrupp laupäevase etenduspäeva lõpus.

Luulelavastusi hindavasse Akadeemiasse kuuluvad seekord kirjanik ja luuletaja Leelo Tungal, režissöör ja lavastaja, Põltsamaa kultuurikeskuse direktor Gerda Kordemets, Eesti Harrastusteatrite Liidu juht Kristiina Oomer, kirjandusteadlane Maarja Vaino, teatrikriitikud Margot Visnap, Jaak Allik ja Margus Mikomägi, näitlejad ja lavastajad Andrus Vaarik ja Alo Kõrve, laulja ja näitleja Reigo Tamm, kirjanik Valdur Mikita, Narva Kreenholmi ja Vaba Lava arendusjuht Viljar Pohhomov, tele- ja raadioajakirjanik Märt Treier ning helilooja ja dirigent Pärt Uusberg.

Kõik huvilised on oodatud «Tähetunnist» osa saama. Kes kohapeale tulla ei saa, saab sündmust jälgida veebist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles