LUGEMISSOOVITUS Väikesed inimesed unistavad suurelt

, sarja tõlkija
Copy
Maria Isabel Sánchez Vegara lasteraamatute sari «Väikesed inimesed, suured unistused».
Maria Isabel Sánchez Vegara lasteraamatute sari «Väikesed inimesed, suured unistused». Foto: Anneli Reinolt

Küllap on paljud raamatuhuvilised märganud välismaistes raamatupoodides ja lennujaamades maitsekalt värvikat sarja iga eluala kuulsatest inimestest, kaanel lastepärane portree. Maria Isabel Sánchez Vegara väikesest Hispaania kirjastusest alguse saanud sari «Väikesed inimesed, suured unistused» naudib nüüd suure kirjastuskontserni Quarto all ülemaailmset edu. Tänaseks kuulub sarja 100 raamatut, seda on müüdud kogu maailmas 9 miljonit eksemplari ning tõlgitud nüüdseks juba 33 keelde.

Juba paar kuud on esimesed selle sarja raamatud saadaval ka eesti keeles. Hoolika kaalumise järel sai välja valitud neli inimest: esimesena mõistagi Astrid Lindgreni, keda tunnevad ja armastavad kõik lapsed kogu maailmas. Teised on Coco Chanel (originaalsarja avaraamat), Pablo Picasso ja Albert Einstein.

Maria Isabel Sánchez Vegara, «Väikesed inimesed, suured unistused. Coco Chanel».
Maria Isabel Sánchez Vegara, «Väikesed inimesed, suured unistused. Coco Chanel». Foto: Raamat

Mis on teinud selle sarja teiste sarnaste seas nii populaarseks? Raamatu tekst on napp, kontsentreeritud ja samas väga lastepärane. Iga kangelase puhul alustatakse lapsepõlvest, leitakse motiiv, mis kannab teda ja tema tegemisi läbi elu, tutvustatakse lühidalt kõiki tähtsamaid episoode ning jõutakse viimasel leheküljel tagasi lapsepõlve unistuseni. Nii mõistab väike lugeja, et kõik tähelepanuväärsed inimesed on kunagi olnud väikesed lapsed, kuid huvi ja unistus on aidanud neil saavutada midagi suurt, pälvida kogu maailma tunnustus ning mõnel juhul muuta koguni maailma kulgu. Mõni kangelane on rinda pistnud ka raskustega, näiteks elas Chanel lapsena orbudekodus ja Einsteinil oli kõnetakistus, kuid silmapaistvad inimesed kasvavad välja ka väljapääsmatutest olukordadest.

Sari «Väikesed inimesed, suured inimesed» on märkimisväärne ka seetõttu, et seda on siiani illustreerinud 70 erinevat kunstnikku, nende hulgas väga tuntud tegijaid. Nii on sari ka tänuväärne kaasaja illustratsioonikunsti tutvustaja. Igaüks leiab siit kindlasti lemmiku, kelle töid edaspidi lasteraamatutes otsida ja ära tunda.

Andku see sari Eesti lastelegi inspiratsiooni suurelt unistada! Kes teab, ehk satub keegi neist kunagi samuti sellesse sarja!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles