Eestikeelse ülikooli esimene aastasada jõudis kaante vahele

Raamatuportaal
Copy
«Eestikeelse Tartu ülikooli esimene aastasada».
«Eestikeelse Tartu ülikooli esimene aastasada». Foto: Heli Anni

28. novembril kell 16 esitletakse Tartu Ülikooli muuseumi valges saalis rikkalikult illustreeritud raamatut «Eestikeelse Tartu ülikooli esimene aastasada», mille autor on geograafia ajaloo kaasprofessor Erki Tammiksaar.

Uues raamatus seisab kesksel kohal Tartu Ülikool kui tervik. Selles on analüüsitud ülikooli rolli õppe- ja teadustöö arendamisel, Eesti arengus laiemalt ja ka alma mater’i suhteid riigivõimuga. Arvestatud on ka üldiste arengusuundadega, millega ülikool on pidanud nii kodumaises kui ka maailma kontekstis kohanema.

Põhjalik uurimus 1919. aastal eestikeelsena avatud ülikooli esimesest sajast tegevusaastast pidi ilmuma juba enne rahvusülikooli juubelit 2019. aastal. Kogumiku autori Erki Tammiksaare sõnul oli viivituse peamine põhjus see, et teadmisi ülikooli ajaloost ja selle kirjapanemise lihtsusest sai tugevasti ülehinnatud. «Kui vaadata seni ilmunud kirjalikke allikaid, siis on Tartu Ülikooli ajalugu suuresti professorite ajalugu. Alates 2000. aastatest on maailma ülikoolide uurimisel pööratud rohkem tähelepanu aga nende rahastamisele, omavahelisele konkurentsile ning ühiskonna ja poliitiliste jõudude ootustele ülikoolide töö suhtes,» rääkis Tammiksaar.

20. sajandil hakkasid valitsused maksumaksja raha üha rohkem ülikoolidesse suunama, mis tähendas, et teadusliku tõe teenimise kõrval tuli ülikoolidel aina enam arvestada ühiskonna vajadustega. Eestis on viimase saja aasta jooksul asutatud veel mitu kõrgkooli ja teadusinstituuti, mis on suurendanud riigisisest konkurentsi. «Seda raamatut tuleks käsitada ülikooli ajaloo mõtestamisel kui luustikku, et järgmised uurijad arendaksid edasi raamatus esitatud teemasid, kasvataksid luudele liha peale ning muudaksid ülikooli ajaloo käsituse terviklikumaks,» sõnas Tammiksaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles