Esitlusele tuleb uus taani arhitektide linnaruumi raamat

Raamatuportaal
Copy
Jan Gehl.
Jan Gehl. Foto: Lukas Balandis/Scanpix

30. novembril kl 1730 tutvustatakse Eesti Kunstiakadeemias uut eestikeelset linnaruumi raamatut taani arhitektide Jan Gehli ja Birgitte Svarre sulest. Kohal on raamatu üks autoritest Birgitte Svarre, kes esineb esitluse järel ka Avatud Arhitektuuriloenguga.

Raamat «kuidas uurida elu avalikus ruumis» on linnaelu loomise käsiraamat. Fookus on elul innaruumis — täpsemalt sellel, kuidas avalik ruum ja avalik elu vastasmõjus toimivad ning kuidas vilgas elu tänavatele tagasi tuua.

Raamatus tutvustatakse avalikus ruumis kulgeva elu uurimise praktilisi töövahendeid, mida Jan Gehli arhitektuuribüroos on aastakümneid edukalt kasutatud. Samuti annab raamat hea ülevaate avaliku elu uuringute ajaloost ja kujunemisest.

Teos on omamoodi jätkuks Eestis 2015/2017 ilmunud Jan Gehli raamatule «Linnad inimestele», mille ilmumise järel soovitas autor Eesti lugejateni järgmiseks tuua just selle praktilise ja laialt kasutatava teose.

Eesti ruumiloome kultuur on uue arenguetapi alguses, avalikule ruumile pööratakse üha enam tähelepanu, ent avalikule elule selles veel mitte niivõrd – ehk aitab raamat sellele kaasa.

Raamat on mõeldud ruumiloojatele kõige laiemas tähenduses: nii arhitektidele, planeerijatele, omavalitsuste ametnikele, arendajatele kui ruumihuvilistele. Teeme kõik iga päev olulisi otsuseid, mis mõjutavad ja on ruumi poolt mõjutatud – elukoha ja liikumisviisi valik, kui palju oleme vabas õhus, kus, millal jne. Neist otsustest sõltub meie vaimne ja füüsiline tervis, laiemas skaalas linna, riigi ja regiooni konkurentsivõime, samuti see, kas valikud aitavad mahutada inimkonna tegevust planeedi taluvuspiiridesse, või vastupidi.

Raamatu ilmumist eesti keeles toetas Eesti Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles