Suri ameerika kirjanik John Nichols

Copy
Foto: Shutterstock

USA New Mexico osariigis Taoses suri esmaspäeval 83-aastaselt oma kodus ameerika kirjanik John Nichols, ütles kirjaniku tütar Tania Harris teisipäeval.

Nicholsi tuntuim teos on romaan «The Milagro Beanfield War» (Milagro oapõllu sõda). Laiema tuntuse saavutas ta 1965. aastal armasturomaaniga «The Sterile Cuckoo», mille põjal valmis film Liza Minnelliga peaosas. Romaani ja filmi tegevus toimub USA kirdeosa erakolledžites, mis oli kirjaniku jaoks tuttav miljöö, kuna ta õppis ka ise Connecticutis internaatkoolis ja New Yorgi osariigi erakolledžis.

Aastal 1969. kolis Nichols koos esimese naisega New Yorgist New Mexico põhjaossa, kus leidis inspiratsiooni romaanitriloogiaks, millest ühe osa moodustab «The Milagro Beanfield War». Lugu rullub lahti New Mexico põhjaosa põllumajanduskogukonnas, kus tekivad tülid maa ja veevarude pärast. Tuntud näitleja, režissöör ja produtsent Robert Redford lavastas romaani põhjal filmi, mille peaosades on Rubén Blades ja Christopher Walken ning millest võtsid statistidena osa ka Truchase kogukonna elanikud.

Sõbrad ja kolleegid tõstsid esile end «vabastusökoloogiks» (liberation ecologist) nimetanud Nicholsi janu sotsiaalse õigluse järele reisidel Ladina-Ameerikas ja Guatemalas alates 1960. aastatest, kui USA hakkas Kuuba revolutsiooni mõjul piirkonda sekkuma.

Hiljem tegi Nichols stsenaristina koostööd Costa-Gavrasega filmis «Missing», mis räägib Tšiilis 1973. aasta riigipöörde ja president Salvador Allende kukutamise järel kadunuks jäänud ameerika kirjaniku otsingutest.

Nicholsi avaldatud tööde hulgas on 13 romaani, esseekogumik, fotosid, looduskirjutisi, kroonika vanemate elust ja muud.

Ta oli kolm korda abielus ning elas lõpuks üksinda Taoses raamatute, paberite ja käsikirjade keskel, järgides töörutiini, mis sõprade ja omaste sõnul tähendas kogu öö kirjutamist.

Nicholsist jäid maha poeg Luke Nichols ja tütar Tania esimesest abielust Ruth Wetherell Hardingiga, ja kolm lapselast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles