Ilmus viiekordse Stalkeri-laureaadi jutukogu «Götterdämmerung» (1)

Raamatuportaal
Copy
Manfred Kalmsten.
Manfred Kalmsten. Foto: Jaana Muna

Kirjastuse Fantaasia ulmesarjas Sündmuste horisont ilmus viiekordse Eesti ulmeauhinna Stalker laureaadi Manfred Kalmsteni neljas raamat, viimaste aastate uuemat lühiproosat sisaldav kogumik «Götterdämmerung».

Manfred Kalmsteni neljas raamat, viimaste aastate uuemat lühiproosat sisaldav kogumik «Götterdämmerung».
Manfred Kalmsteni neljas raamat, viimaste aastate uuemat lühiproosat sisaldav kogumik «Götterdämmerung». Foto: Raamat

Jutukogust leiab tekste, mis žanriliselt esindavad linnafantaasiaid, aurupunki, kangelasfantaasiaid ja postapokalüptikat. Kalmsten lööb nagu ikka talle eriomaste võõrikmaailmade ja legenditöötlustega, kuid selle kogumiku märksõnaks võiks olla lootus, selle tekitamine ja hoidmine. Ta ütleb eessõnas, et kui oskaks vastaks küsimusele, kes on inimene, siis ta teeks seda, ent väidab, et kuna ta ei tea, siis ta parem ei üritagi. Samas võib nii mõnestki kogumiku loost leida sellele küsimusele osalist vastust.

Kirjaniku enda sõnul on uue kogumiku lood võrreldes eelmise jutukoguga pärit lühemast loomeperioodist ning sestap ehk tasemelt ühtlasemad. Raamatu kaheksast tekstist viis ilmuvad esmakordselt, kolm on varem avaldatud perioodikas – veebiajakirjas Reaktor ning ulmealmanahhis «Täheaeg 22. Kalifaadi viirastused».

Manfred Kalmsteni auhinnatud esikkogu «Raske vihm» ilmus 2020. aastal, oma debüüdi tegi autor perioodikas juba aastal 2012. Ulmeauhindu pälvisid ka Orpheuse Raamatukogus ilmunud fantaasialood «Kaarnalaul» (2021) ja «Täheraua saaga» (2022).

Kogumiku kaanepildi on teinud Liis Roden, raamatu on toimetanud Kati Metsaots.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles