KINGISPIKKER Valik lasteraamatuid, mida jõuluvana kotti pista

Foto: Shutterstock
Raamatuportaal
Copy

Parim kink on mõistagi raamat, eriti lapsele. Millist raamatud aga lapsed enim saada tahaksid? Siin on valik häid lasteraamatuid, mis sobivad hästi nii kingikotti ja kui ka ühiseks jõulueelseks lugemiseks.

väiksematele lastele

1. «Kes on süüdi?»

Davide Calì, «Kes on süüdi?»
Davide Calì, «Kes on süüdi?» Foto: Raamat

Davide Calì

Tõlkinud Eda Ahi

Illustreerinud Regina Lukk-Toompere

Kirjastus Päike Ja Pilv

«Kes on süüdi?» on vahva raamat karusõdalastest, kes süüdistab oma kindluse uputamises kõiki teisi, kuid ühel hetkel saab aru, et süüdi pole keegi muu kui ta ise. 

***

2. «Kilul oli vilu»

Eno Raud

Illustreerinud Tuulike Kivestu-Rotella

Kirjastus Tänapäev

Kogumikku «Kilul oli vilu» on koondatud Eno Raua lasteluule aastatest 1970–1985. Raua luule on mänguline, rütmiline ja fantaasiarikas. Kindlasti on seda raamatut tore ette lugeda vanemal, kes neid luuletusi veel oma lapsepõlvestki mäletab.

***

Kertu Sillaste, «Väike päkapikuraamat».
Kertu Sillaste, «Väike päkapikuraamat». Foto: Raamat

3. «Väike päkapikuraamat»

Kertu Sillaste

Kirjastus Koolibri

«Väike päkapikuraamat» seletab ära ühe maailma ajaloo suurtest probleemidest: nimelt, kuidas õnnestub päkapikkudel igal hommikul lapsi maiusega üllatada ja ise ikka märkamatuks jääda. Tekst on trükitähtedes, sõnad ja lausejupid lühikesed, nii et pisike päkapikuusku kommimaias ka ise jõudumööda lugeda saaks.

***

4. «Ei öelda on okei»

Fanny Vella

Tõlkinud Kirke-Volmer-Arsalan

Kirjastus Koolibri

Värskelt ilmunud teos heatahtlikust emmast õpetab lapsele, kuidas piire kehtestada. See on asi, mida on paljudel täiskasvanutelgi raske õppida, nii et miks mitte varakult alustada.

***

Ellen Niit, «Rongisõit».
Ellen Niit, «Rongisõit». Foto: Raamat

5. «Rongisõit»

Ellen Niit

Illustreerinud Regina Lukk-Toompere

Kirjastus Tammerraamat

Möödunud aastal ilmus armastatud lastekirjaniku Ellen Niidu klassikalise «Rongisõidu» uustrükk piltidega, mille autoriks on Regina Lukk-Toompere. Lapsed saavad näha lisaks seikluslikule rongisõidule esmakordselt ka seda, millised näevad välja Türi, Karjaküla, Marjaküla, Torila. Ja muidugi Porila!

***

Alg- ja põhikooliealistele

«Herta, löö siseküljega!»
«Herta, löö siseküljega!» Foto: Repro

1. «Herta, löö siseküljega!»

Mika Keränen ja Contra

Illustreerinud Elina ja Joonas Sildre

Kirjastus Keropää

Loomad leiavad kummalise kera, aga paljud neist juba teavad, mida sellega teha. Mängu tuleb ka väike tüdruk Herta, kes on suvel maal Taadu juures, ja ega Taadugi ei tohi kõrvale jääda.

See on lõbus raamat jalgpalli mängimise võlust, mis sai valmis nelja oma ala professionaali söödumängu tulemusena - Mika Keränen mõtles välja loo, Contra sättis selle luulevormi, Elina ja Joonas Sildre lisasid pildikeele. 

***

Luca de Leone ja Paolo Mancini, «30 jalgpallurit, kes kirjutasid end ajalukku».
Luca de Leone ja Paolo Mancini, «30 jalgpallurit, kes kirjutasid end ajalukku». Foto: Raamat

2. «30 jalgpallurit, kes kirjutasid end ajalukku»

Luca de Leone ja Paolo Mancini

Tõlkinud Joonas Orav

Illustreerinud Giovanni Abeille

Kirjastus Pilgrim

Autorid on raamatu kaante vahele koondanud nende jalgpallurite eduloo, kes on teinud jalgpalli ajalugu. Olgu nende töökus, julgus, kiirus ja võidutahe inspiratsiooniks kõigile, kes soovivad jalgpallis ise meeldejäävaid tulemusi teha.

Neil sangaritel on olemas absoluutselt kõik: palli valdamise oskus, loominguline visioon, jõud ja kiirus. Aga ennekõike on neis kõigis julgust, alates Lionel Messist ja Cristiano Ronaldost ning lõpetades Gigi Buffoni, Pelé ja paljude teistega.

***

Antoine de Saint-Exupéry, «Väike prints».
Antoine de Saint-Exupéry, «Väike prints». Foto: Raamat

3. «Väike prints»

Antoine de Saint-Exupéry

Tõlkinud Ott Ojamaa

Illustreerinud Paolo Proietti

«Väike prints» on kirjandusklassika, maailma üks tõlgituim ja loetuim teos. Lugu võib käsitleda kui fantaasiajutustust lendurist, kes kohtab teiselt plaanedilt pärit pisikest poisikest; samas on tegu sügava alltekstiga inimese iseloomust ja tõekspidamistest, lugeja jaoks kohati irooniline, kuid tänaseni päevakajaline.

«Väike prints» on ka suur illustraatorite lemmik. Sellele raamatule joonistas võrratud pildid tuntud itaalia kunstnik Paolo Proietti.

***

Janno Põldma ja Heiki Ernits, «Leiutajateküla pulmapidu».
Janno Põldma ja Heiki Ernits, «Leiutajateküla pulmapidu». Foto: Raamat

4. «Lotte Leiutajateküla pulmapidu»

Janno Põldma

Illustreerinud Heiki Ernits

Kirjastus Tammerraamat

Armastus võib tulla mitut moodi: hiilides, rõõmsalt hüüdes, või täiesti ootamatult. Viimane on kõige huvitavam, sest siis juhtub kuhjaga igasugu toredaid seiklusi ja saab palju nalja. Leiutajatekülas just nii ongi. Ave ning Mihkli pulmas juhtub seda kõike kuhjaga.

***

5. «Hõbedased käbid. Muinaslugusid kogu maailmast»

Dawn Casey

Tõlkinud Mari-Ly Tiitsmaa

Dawn Casey, «Hõbedased käbid».
Dawn Casey, «Hõbedased käbid». Foto: Raamat

Illustreerinud Zanna Goldhawk

Kirjastus Koolibri

Sellesse imekaunite illustratsioonidega raamatusse on kogutud talviseid muinaslugusid kogu maailmast, Põhja-Ameerikast Siberi, Hiina ja Šotimaani.Lisaks tuttavatele lugudele leiate raamatust ka vähem tuntud jutte, et kuulajatel oleks nii äratundmis- kui ka avastamisrõõmu.

Muinaslood tuletavad meile meelde, et ka kõige raskemast olukorrast leidub väljapääs ning et imed ümbritsevad meid kõikjal, kus oskame neid märgata.

***

Noortele

Charles Dickens, «Jõululaul».
Charles Dickens, «Jõululaul». Foto: Raamat

1. «Jõululaul»

Charles Dickens

Tõlkinud Jüri Kolk

Illustreerinud Lisa Aisato

Kirjastus Rahva Raamat

Ebenezer Scrooge armastab raha ja vihkab jõule. Jõululaupäeval istub ta sõbrata ja üksi oma suures külmas majas. Väljas helgivad akendevalguses lumekristallid ja tubades naudivad pered jõulutoitu. Scrooge läheb voodisse, kuid ei saa rahu. Öösel külastavad teda kolm vaimu, kes viivad ta endaga, rändama läbi öö ja aja. Mees näeb, et miski pole nii, nagu ta arvas. Kõik, mida ta eeldas, saab ümber lükatud.

Ehk on ikkagi mõtet teistest hoolida?

***

Timo Parvela ja Pasi Pitkänen, «Krampus».
Timo Parvela ja Pasi Pitkänen, «Krampus». Foto: Raamat

2. Triloogia «Varjud»: «Kõlin»«Auroria», «Krampus»

Timo Parvela ja Pasi Pitkänen

Illustreerinud Pasi Pitkänen

Tõlkinud Triin Aimla-Laid

Kirjastus Helios

Pete on nõus tegema sõbra päästmiseks saatuslikku vahetuskaupa. Mis juhtub, kui sa loobud oma varjust? Põnevas seiklusjutus paljastub jõulude senitundmatu, palju tõsisem pale.

Pete Valo on ahastuses. Sara, tema parim ja tegelikult ainus sõber on raskesti haige ning paranemislootust ei ole. Viimases hädas sosistab kolmeteistkümneaastane Pete oma südamesoovi kaubamaja jõuluvanale kõrva. Talle lubatakse, et tüdruk paraneb, aga ainult ühel tingimusel: vastutasuks peab Pete loobuma oma varjust. See tundub nii suure kingituse eest tühiasi, aga peagi selgub, et seda on siiski palju rohkem, kui keegi oleks osanud ette kujutada.

Põnevas sarjas ilmus just kolmas osa «Krampus».

***

Tom Jackson, «Kuidas peatada kliimamuutus?»
Tom Jackson, «Kuidas peatada kliimamuutus?» Foto: Raamat

3. «Kuidas peatada kliimamuutus?»

Tom Jackson

Tõlkinud Katrin Joala

Kirjastus Koolibri

Rohkete piltide ja skeemidega raamat annab põhjaliku ülevaate kliimamuutusest ja sellega seotud teemadest. Raamatu alguslehtedel on toodud suur mõttekaart, mis aitab kliimamuutuse ja erinevate valdkondade vahel seoseid luua. Saame teada, mis vahe on ilmal ja kliimal, mis on kasvuhooneefekt, mis põhjustab kliimamuutusi, mis juhtub meie planeediga ja kas me võiks kolida Marsile ning mida me saame teha, et kliimamuutus peatada.

***

J.K. Rowling, «Harry Potter. Võlumaailma almanahh».
J.K. Rowling, «Harry Potter. Võlumaailma almanahh». Foto: Raamat

4. «Harry Potter. Võlumaailma almanahh»

J.K. Rowling

Kirjastus Varrak

Illustreerinud Peter Goes, Louise Lockhart, Weitong Mai, Olia Muza, Pham Quang Phuc, Levi Pinfold, Tomislav Tomić

Almanahh on ametlik maagiline kaaslane J.K. Rowlingu Harry Potteri raamatutele. Põhiline võlukunstiga seotud nimekirjade, graafikute, kaartide ja kõige muu maagilise kogumik. 

Kui palju treppe on Sigatüükas? Kelle patronus on luik? Mida kannab Hagrid taskutes? Kust saab osta kääbustupse? Avasta maagilised paigad, uuri võlukepiõpetust, kohtu fantastiliste elukatega ning tutvu nõidade ja võluritega, kes jäid ellu. Selles raamatus on kirjas kõik Sõõlamiskübarast loitsimiseni.

***

Thomas Canavan, «Kas koopaelanikud pesid hambaid?»
Thomas Canavan, «Kas koopaelanikud pesid hambaid?» Foto: Raamat

5. «Kas koopaelanikud pesid hambaid?»

Thomas Canavan

Tõlkinud Ivika Arumäe

Illustreerinud Luke Séguin-Magee

Kirjastus Eesti Raamat

Mõnikord kohe tekib igasugu küsimusi ja keegi ei oska vastata. Näiteks tahaks teada, mis on maailma kõige halvema lõhnaga puuvili või kõige kleepuvam toit. Kui palju tekib silmadesse pisaraid või mis juhtub, kui kosmoses pissida… Kas Purjus krevetid on ka tegelikult purjus? Ja kuidas Vana-Egiptuses õigupoolest kirpe püüti?

Neile ja veel paljudele teistele küsimustele annab vastuse see humoorikate illustratsioonidega raamatuke, millesse on kogutud põnevaid, veidraid, üllatavaid, naljakaid, ootamatuid ja vahel lausa vastikuid fakte meid ümbritseva maailma kohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles