Sinijärv soovitab: on selgunud, et põneva teose võib kirjutada ka ainult küpsistest

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Olga Kaju ja Triin Paaveri kokaraamatut «Ainult küpsised».

Olga Kaju ja Triin Paaver, «Ainult küpsised».
Olga Kaju ja Triin Paaver, «Ainult küpsised». Foto: Raamat

Köögis toimetades tulevad head mõtted pähe. Kindel värk iga kell. Ja nüüd, advendiajal, tuleme hästi hääde raamatutega, mis inimestel head sööki ja häid mõtteid teha aitavad! Inspireerivad ega aja sugugi õgardlusse, vaid lasevad muudel mõtetel tagaajus tiksuda, kuni toit valmis saab. Kontrollitud – enamasti kupatub roa valmimise aegu küpseks ka korraks alateadvusesse lükatud mõte. Kööklemisest võib mõistlike ideede sünnil enam abi olla kui filosoofiast, sisekaemusest ja kontemplatiivsest meditatsioonist (loe: molutamisest) kokku. Nii on.

Esiteks on selgunud, et põneva teose võib kirjutada ka ainult küpsistest. Pealkirjaks ongi «Ainult küpsised». Mäletate seda traagilist anekdooti, kus hõredas olekus onu palus oma tädil nukrameelsel hommikul külma kihisevat jooki tuua? Särasilmne memm saabus ja ütles, et jooki poes ei olnud, aga ma tõin sulle küpsiseid… Õudne. Ometi on maailmas küpsisi igaks elujuhtumiks ja närusteks koidikuteks leidub neid samuti. Head kodumaised (mitte ainult!) küpsikud on üle hulga aja ühte raamatusse kokku pandud ja väga hästi sealjuures. Vististi käesoleva sajandi esimene korralik eestikeelne küpsiseraamat. Säändsena väärib ettevõttu, läbilugu ja järeletegemist. Tohib kodus katsetada küll. Ideaalne tugilugu detsembrikuuks ja kauemakski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles