LUGEMISSOOVITUS Telekokk, kellest on tõsiselt tolku

Raamatuportaal
Copy
Jamie Oliver.
Jamie Oliver. Foto: IMAGO/Nicole Kubelka/Scanpix

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Jamie Oliveri kokaraamatuid «Üks»«7 eri moel» ja «5 koostisosa».

Kel kodus katsetamise himu peameeles ja käsivarres kibelemas, suhelgu Jamie Oliveri raamatutega. Ma ausalt öeldes ei uskunud ega teadnud, et neid eesti keeles juba mituteist olemas on.

Jamie Oliver, «Üks».
Jamie Oliver, «Üks». Foto: Raamat

Jamie Oliver on justkui üks kokanduslik konstant – iginoor ja alati siin. Maailm kubiseb telekokkadest, Jamie aga teeb päris asja ja annab päris inimestele päris nõu. Temast on tõsiselt tolku. Põlgan Gordon Ramsay või isegi Anthony Bourdaini tüüpi ettevõtlikke mölakaid, kelle ropendamise üle võib ju korraks naerda, ent pikemas vaates jääb järele t*** ja tühi hing. Jamie Oliver on sõber ja abimees ja lahe säga, annab võimaluse leida maitsete maailmast tegelusviise, mis lihtkombel koduköögis teoks teha saab.

Viimatine raamat vahemerelisest kokandusest (mängides vaid viie koostisosa ümber) võiks jõulueelse Eesti seapraehõngulistesse köökidesse nii mõnegi uue aroomi tuua. «Üks» on aga ühel pannil ja/või pajas loodavate roogade rida. Igale tudengile imeline käsiraamat. «Seitse» annab põhiainete kaupa nädala retseptide ette. Nädal kanaga? Palun! Kalaga? Olemas. Ja nii edasi. Ma rääkisin siin ühest ja viiest ja seitsmest, ent numeroloogiliseks ei lähe, Jamie oskusteave ulatub märksa kõrgematesse arvudesse ning arukat arvukat nõupidu tasub temasuguse teadjaga pidada. Eriti veel säriseva panni, podiseva poti ja kurisöelise grillresti kõrval klaasikest külma valget veini või hüva õlut lonksates. Mille vastu Jamie’l vähimatki pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles