NÄDALA RAAMAT Vandenõuteooriate teke ei ole juhus, vaid peaaegu paratamatus

Raamatuportaal
Copy
Pildil Mari-Liis Madisson.
Pildil Mari-Liis Madisson. Foto: Sille Annuk

Kuku raadio selle nädala raamatuks on Andreas Ventseli, Mari-Liis Madissoni ja Mihhail Lotmani «Varjatud märgid ja salaühingud» Postimehe kirjastuselt. Saadet juhib Marek Strandberg.

Andreas Ventsel, Mari-Liis Madisson, Mihhail Lotman, «Varjatud märgid ja salaühingud».
Andreas Ventsel, Mari-Liis Madisson, Mihhail Lotman, «Varjatud märgid ja salaühingud». Foto: Raamat

«Varjatud märgid ja salaühingud» on esimene eestikeelne vandenõuteooriatele keskenduv monograafia, mille eesmärk on avada konspiratsiooniteooriate kirjut tähendusmaailma ja nende toimimismehhanisme. Seda tehes jõutakse järelduseni, et vandenõuteooriate teke ei ole juhus, vaid peaaegu paratamatus. Lugeja saab teada, millised on kultuurilised ja sotsiopsühholoogilised eeltingimused vandenõuteooriate tekkeks ja millised olid kuulsamad vandenõuteooriad alates Prantsuse revolutsioonist kuni tänapäevani.

Raamatus selgitatakse, kuidas on vandenõuteooriatele omast saladuslikkuse atmosfääri ja «nakkavaid» seoseid kasutatud strateegilises kommunikatsioonis, muu hulgas riikidevahelises infomõjutustegevuses ning turunduses. Samuti näidatakse, kuidas on vandenõuteooriate tähendusloome kohandunud digitaalse meediumi ja sotsiaalmeediasuhtlusega. Arutluskäike illustreerivad näited nii Eestist kui mujalt maailmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles