Poola kuulsaim detektiiv on nüüd Eestis

Einar Ellermaa
Copy
Illustratsioon Grzegorz Kasdepke raamatust «Väga suur detektiiv Positiivi raamat». Tõlkinud Allar Sooneste, illustreerinud Piotr Rychel.
Illustratsioon Grzegorz Kasdepke raamatust «Väga suur detektiiv Positiivi raamat». Tõlkinud Allar Sooneste, illustreerinud Piotr Rychel. Foto: illustratsioon raamatust

Kellel poleks lapsena mänguasju või riideid kaduma läinud, nii et nad vajasid kedagi, kes need asjad üles otsiks. Kui ühelt nelja-aastaselt Eesti lapselt küsiti, kelleks ta tahab saada, vastas tüdruk ilma mõtlemata: «Asjade otsijaks!». Just selline vajalik kuju on see detektiiv Positiiv, kes nüüd on Poolast Eestisse jõudnud.

Raamatu tekstide autor on Grzegorz Kasdepke. Väga olulised on Piotr Rycheli värvikirevad emotsionaalsed illustratsioonid. Kuidas too detektiiv Eestisse jõudis? Raamatu tõlkija Allar Sooneste märkas seda Poolas raamatupoes, teos hakkas talle meeldima ja ta ostis raamatu endale. Hiljem tekkis mõte see eesti keelde tõlkida.

Nüüd kiire pilk detektiivi tööpäeva: ««Minu delfiinidega sokid on kadunud ...» nuuksus Zuzia. Alles nüüd pani detektiiv Positiiv tähele, et Zuzia seisab paljaste jalgade otsa pistetud sussides. «Kuidas nii?» imestas ta. «Kas sul olid sokid jalas, kui need kaduma läksid?» «Ei ...» Zuzia luristas nina. «Just praegu tahtsin sokke jalga panna ja avastasin, et ... need on kadunud!»»

Niisugune oli detektiiv Positiivi esimene töö. Aga kuhu kadus liivakastist liiv? Kes lõhkus vaasi? Kes lõhkus ära kella? Miks on nii pime? Miks on nii valge? Kes varastas jalgratta? Kes tegi katki rannapalli? Miks kaktus ära närtsis? Detektiiv Positiiv lahendab need ja paljud teised juhtumid. Kuidas? Detektiiv Positiivi jälgedes sammuvad lugejad võivad neis raamatutes esitatud mõistatusi lahendada ka ise. Kas lugeja pakutud lahendus on õige, seda saab ta teada raamatu lõpus. Nii ka sokkide loos.

Zuzia. «Näed sa siis,» naeratas detektiiv Positiiv. «Siin on vist sinu ema käsi mängus ...» Ja kas teate, mis? Tal oli õigus.

Huvitav, kas arvad ära, kuidas mõtles detektiiv Positiiv välja, kust tuleb delfiinidega sokke otsida?»

Grzegorz Kasdepke, «Väga suur detektiiv Positiivi raamat».
Grzegorz Kasdepke, «Väga suur detektiiv Positiivi raamat». Foto: Raamat

Esimene raamat detektiiv Positiivi seiklustest ilmus 2005. aastal, kuid tegelane sai juba varem tuntuks lasteajakirja Świerszczyk (Ritsikas) lehekülgedel Kõik algas 2002. aastal jutukesest populaarses ajakirjas kõige noorematele, seejärel ilmus esimene raamat, millele järgnes veel üks ja veel üks ja veel üks, kuni kokku sai neid tervelt kuus. Kogumik «Väga suur detektiiv Positiivi raamat» koosneb järgmistest varem eraldi ilmunud raamatutest: «Detektiiv Positiiv», «Detektiiv Positiivi uued mured». «Detektiiv Positiivi trofeed», «Detektiiv Positiivi puhkus», «Detektiiv Positiivi salapärane kadumine» ja «Detektiiv Positiivi suur tagasitulek».

Kuid detektiiv Positiiv ei tegutse ainult raamatuis. Tema seiklusi võivad Poola lapsed kuulata audiosalvestustena. Tegelane on esinenud ka teatrilaval ja teda võib kohata lauamängus «Detektiiv Positiiv on jälil». Neid jutustusi on avaldatud õpikutes ja muudes õppevahendites ning need on pakkunud innustust arvukatele haridusprojektidele.

Detektiiv Positiivi tööst saavad lugeda ka lapsed Ukrainas, Koreas, Tšehhis, Sloveenias, Venemaal ja Hiinas.

Raamat «Detektiiv Positiivi trofeed» pääses 2008. aastal mainekasse kataloogi The White Ravens, milles Rahvusvaheline Noorsooraamatukogu avaldab soovituslikke nimekirju kogu maailma parimast laste- ja noorsookirjandusest. 2012. aastal valis sihtasutus АВСХХI – Cała Polska czyta dzieciom («Kogu Poola loeb lastele») «Detektiiv Positiivi» 21. sajandi esimese kümnendi Poola kümne parima lasteraamatu hulka. Raamat pälvis auhinna selle eest, et see ergutab südamlikult noori lugejaid mõtlema.

Artikkel ilmus esmalt ajalehes Raamat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles