Kultuurikatlas toimub taas traditsiooniline Tallinna raamatumess ja jõulumüük

Raamatuportaal
Copy
Tallinna raamatumess 2015. aastal
Tallinna raamatumess 2015. aastal Foto: Teet Malsroos/Eesti Rahvusraamatukogu

Juba sel nädalavahetusel, 8­.–10. detsembril toimub Kutluurikatlas taas raamatumess. Kirjandushuvilisi ootavad nendel kolmel päeval rohkelt raamatuesitlusi ja kohtumisi kirjanikega ja lisaks toimub tavaks saanud raamatute jõulumüük, millel osaleb 40 kirjastust.

Kõigil kolmel päeval on võimalik osa saada autogrammipooltundidest ja kohtuda näost näkku erinevate Eesti autoritega. Raamatusõpradega kohtuvad näiteks Eesti Kirjanike Liidu 2023. aasta romaanivõistluse võitja Sven Mikser, krimikirjanik ja stsenarist Birk Rohelend, taimetark Kristel Vilbaste, sel aastal romaaniga debüteerinud Mart Kuhi, isikliku arengu nõustaja ja mitmete raamatute autor Tiina Tiitus, uhhuduurlane Kristjan Prii ja luuletaja Maarja-Liisa Soe.

Laupäeval, 9. detsembril kell 12 on Kultuurikatlasse muinasjutuhommikule oodatud kõik lapsed. Tõlkija Leelo Märjamaa loeb tuntud muinaslugusid, millele sõnameister Roald Dahl on vaid talle omases lustlikus värsis ja pöörases fantaasias vindi peale keeranud. Kuidas käis tegelikult kolme põrsakese käsi, kuidas õnnestus Jackil hirmsat hiiglast ninapidi vedada ja Punamütsikesel kurja hundi käest pääseda?

Päev jätkub kell 13 Rein Veidemanni raamatuesitlusega. Kirjandusteadlane, kultuurikriitik, publitsist ja kirjanik otsib vastust küsimustele, miks eesti kultuur on kujunenud selliseks, nagu eestlased seda igapäevaselt kogevad, selles osalevad, ning mida see neile tähendab. Need on küsimused eesti kultuuri olemusest, tähendusest ja toimest. Autor tutvustab kogumikku, kuhu on kokku koondatud kirjatöid aastatest 2000–2023.

Kell 14 esitleb Tõnu Runnel Eesti argipäeva fotoalbumit «EESTI», milles sada fotolugu: maastikud, majad, tänavad, inimesed neljas aastaajas ja kümme juttu kaasautoritelt: Keiti Vilms, Mart Kase, Mari Kalkun, Villu Arak, Mele Pesti, Toomas H. Ilves, Karin Bachmann, Hando Runnel, Anna Hints, Mika Keränen.

Vaba ja isepäine piiririkkuja Jelena Skulskaja astub raamatumessil lavale kell 15. Ta tavatseb öelda, et tema koduks, kus ta end hästi ja turvaliselt tunneb, on vene kirjandus. Kuid sama koduselt tunneb ta end nii eesti kirjanduses, mida ta tõlkijana venekeelsele lugejale vahendab, kui ka kogu maailmakirjanduses, milles ta mängeldes aja ja ruumi piire ületab, erinevate autorite mõtted omatahtsi kokku seob, pea peale pöörab, neile uusi tõlgendusi ja tähendusi annab. Jelena Skulskajaga vestleb kirjaniku vabadusest ja vastutusest elus, ennekõike aga loomingus ajakirjanik Ene-Maris Tali.

Kell 16 arutleb Mihkel Mutiga raamatu «Liblikas, kes lendas liiga lähedale. Mati Unt ja tema aeg» sünniloost, aga ka kirjastamisest ja kirjastamisoludest üldisemalt kirjastaja Toomas Väljataga.

Armastatud kirja- ja kalamehel Vladislav Koržetsil ilmus kolmas luulekogu – «Kopli park». Kell 17 esitab autor nii oma luulet kui ka arutleb inimese ilmas olemise võlu ja vaeva, kaduvuse aimduse ja jäävuse lootuse üle. Raamat koondab luuletusi aastatest 2020 – 2023 ja on mõtteliseks jätkuks 2020 ilmunud kogudele «Inglijaht» (2020) ja «Laulud või nii» (2016). Koržets ise ütleb «Kopli pargi» kohta nii: «Kui minu värssidest leiab lugeja pisutki rõõmu või kogeb äratundmist, pole mu luuletused asjata kaante vahele saanud.»

Tallinna raamatumessi kavaga saab tutvuda Eesti Kirjastuste Liidu veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles