LASTELE LUGEMIST 6 armsat pildiraamatut, mille abil jõulutunnet luua

Foto: Shutterstock
Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy

Säravvalged lumekuhilad ja härmas puud ning krõbedad külmakraadid ja karge taevas loovad maagilise jõulutunde. Siis on vägagi tore õuejahedusest tuppa jõudnuna tassike vürtsikat teed teha ja selle joomise kõrvale piparkooke näksida. Et aga end veel jõulisemalt tunda, võib kõigele sellele lisada ka pisut ka vaimutoitu ja silmailu. Kõige suurem saab jõulutunne ja ‑rõõm muidugi siis, kui lugemiseks mõni pisem pereliige kaissu võtta.

Kertu Sillaste, «Väike päkapikuraamat».
Kertu Sillaste, «Väike päkapikuraamat». Foto: Raamat

«Väike päkapikuraamat»

Kertu Sillaste

Illustreerinud Kaur Laasi

Kirjastus Koolibri

2023

Kas sina tead, kuidas suudavad päkapikud igal hommikul kõiki häid lapsi üllatada? Ja seda veel niimoodi, et neid mitte keegi ei näe? Muidugi mõista sellepärast, et nad on julged nagu kuningad, osavad nagu oravad ja tugevad nagu sipelgad. Päkapikud ei hooli sellest, et nad on ise pisikesed nagu nööp. Pisikesedki suudavad palju head korda saata, pisikesedki on olulised ja vajalikud.

***

Igné Zarambaité, «Emili kiri».
Igné Zarambaité, «Emili kiri». Foto: Raamat

«Emili kiri»

Igné Zarambaité 

Illustreerinud Greta Alice

Tõlkinud Tauno Nõulik

Kirjastus Rahva Raamat

2023

Ühe väikese linna väikeses postkontoris käib usin töö – kirjade vastuvõtmine, nende sorteerimine ja saajateni toimetamine. Suures tööhoos juhtub aga postiljonidel ikka, et mõni kiri riiuli vahele, laua alla või kapi taha pudeneb. Need kirjad korjab üles ja paneb õigesse hunnikusse hiireke Berta Pikksaba. Berta on hoolikas ja tähelepanelik ja täpne, ometi on tal üks väike viga – talle meeldib väga teiste kirju lugeda. Ühel päeval leiab uudishimulik Berta Emili kirja jõuluvanale, kus poiss endale sõpra soovib. Kiri liigutab hiirekest südamepõhjani ja nii otsustab ta, maksku mis maksab, poissi aidata.

***

Ulf Stark, «Jõulud Suures Metsas».
Ulf Stark, «Jõulud Suures Metsas». Foto: Raamat

«Jõulud Suures Metsas»

Ulf Stark

Illustreerinud Eva Eriksson

Tõlkinud Maarja Aaloe

Kirjastus Sinisukk

2023

Majapäkapikk Toriseja peseb õhtul oma punase mütsi puhtaks ja riputab kenasti õue kuivama. Öine tormituul viib aga mütsi Suurde Metsa. Küülikulapsed Nina ja Kain leiavad selle ja saavad varestelt küsides teada, et päkapikud tulevad jõuludeks ka metsa. Nüüd pole küülikuperel muud teha, kui asuda kibekiiresti jõulutoimetuste juurde. Peagi on usinal küülikuperel kõik vajalik tehtud, aga päkapikk ei saabu ega saabu. Nina ja Kain otsustavad teda otsima minna.

***

Astrid Lindgren, «Majavaim ei maga».
Astrid Lindgren, «Majavaim ei maga». Foto: Raamat

«Majavaim ei maga»

Astrid Lindgren

Illustreerinud Kitty Crowther

Tõlkinud Tiina Mullamaa

Kirjastus Sinisukk

2023

Kui kogu pere suigub õhtul magusasse unne, on ometi keegi, kes ööunest suuremat ei pea. See on majavaim. Tema läheb sel ajal väikeste sammudega lauta ning räägib lehmade, hobuste, kanade ja teiste laudaasukatega. Räägib just niimoodi, et loomad tast aru saavad. Siis peatub ta ka kuudi juures ja vaatab lakas üle kassigi. Jah, talved lähevad ja suved lähevad, läheb ka aasta aasta järel, aga kuni vanas metsatalus on asukaid, hiilib seal väikeste sammudega ringi ka majavaim.

***

Julia Boehme, «Suur soovinimekirja ime».
Julia Boehme, «Suur soovinimekirja ime». Foto: Raamat

«Suur soovinimekirja ime»

Julia Boehme

Illustreerinud Stefanie Dahle

Kirjastus Felistella

2023

Pesukaru Peeter saab igaks jõuluks igasugu pesuvahendeid. Et neid on juba rohkem kui küll ja Peeter soovib miskit muud, otsustab ta jõuluvanale kirja kirjutada. Kas poleks see mitte imeline – kuulata ilusat muusikat. Pealegi praksub ja prõgiseb grammofon plaadi pööreldes nii armsasti! Selleks et jõuluvana teda ära ei unustaks, kirjutab Peeter ühe kirja juba kevadel, siis aga igaks juhuks veel ka suvel ja sügisel ja talvel. Kui jõuluõhtu kätte jõuab on Peeter üleni elevust täis. Varakult sätib ta end valmis, süütab küünlad ja asub ootama.

***

Helena Koch, «Pungivana ja teisi jõulujutte».
Helena Koch, «Pungivana ja teisi jõulujutte». Foto: Raamat

«Pungivana ja teisi jõulujutte»

Helena Koch

Illustreerinud Stella Salumaa

Kirjastus Koolibri

2023

Jõulude ajal juhtub nii mõndagi erilist ja üllatavat. Advendikalendrist ei leiagi šokolaadi, vaid hoopis kummalisi helendavaid pilte. Porgand äratatakse talveunest ja sunnitakse lumememme ninana tööle. Pagarpoe riiulile otse kaneelisaia, juusturulli ja rosinakukli kõrvale seavad end sisse uued naabrid. Päkapikk Jussi hüljatud susside päästmisaktsioon nurjub. Ja siis veel räägitakse, et jõulud on rahulikud pühad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles