Raamat õpetab maimikutele ikoonilisi tooteid Eesti disainiajaloost

Raamatuportaal
Copy
Foto: Koolibri

Kes meist ei mäletaks puidust täheklotse, Polümeeri vahtplastist loomakesi, Tartu mööblivabriku kiikhobust või Vana Toomase lampi? Need on küllap suurele osale eestlastest tuttavad, aga kui palju me tegelikult neid väärtustame, kui palju teame taustainfot? Need esemed on saanud osaks legendaarsest Eesti disainist, mille autorid on hinnatud kunstnikud.

Pallase lõputööna valminud «Eesti disainiklassika maimikutele» tutvustab koostöös Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi ning Eesti Disainerite Liiduga hoolikalt valitud 13 ikoonilist toodet Eesti disainiajaloost. Esindatud on võimalikult erinevad tootekategooriad, materjalid ja värvid ning omaaegsed tuntud tootmiskoondised ja disainerid.

«Kogu projekti juures olen kõige uhkem selle üle, et tuvastatud sai Tartu Mööblikombinaadis toodetud kiikhobuse litsents ning kujundaja Maila Nõmmik - üks ikooniline ja kõigile tuttav ese on kõrvale saanud nime. Pildil istub raamatute seas Salvo nukk «Toomas», mis ootas vähemalt nelikümmend aastat minu vanavanemate riiulil uuena karbis (mitte-mängimise mänguasi!) oma debüüti,» räägib Kristin Vaher raamatu saamisloost.

Kristin Vaher, «Eesti disainiklassika maimikutele».
Kristin Vaher, «Eesti disainiklassika maimikutele». Foto: Raamat

Raamat annab suurepärase võimaluse kinnistada disainiteadlikkust juba väikelapseeast alates, kõnetada sihtgruppe, kes pole muidu disainivaldkonnaga süvitsi seotud. Kuna enamikku raamatus esitletud esemeid enam ei toodeta ning ka järelturu ringluses jääb neid järjest vähemaks, siis on vanemal põlvkonnal võimalus tutvustada noorematele esemeid oma lapsepõlvest ning jutustada juurde nendega seonduvaid nostalgilisi lugusid.

Kuigi raamatu teemavalik võib tunduda väikelapsele esialgu liiga keeruline, on maimiku jaoks tegu täiesti tavalise arendava pappraamatuga, millest väiksemad saavad õppida sõnu või värve ning suuremad uurida asjade vormi ja funktsiooni. Maria Montessori arengupsühholoogia väitel haarab laps kuni kolmanda eluaastani informatsiooni alateadlikult, ilma pingutuseta, ning siin saabki kasutada head võimalust seda teha. Ka teemavalik on Montessori pedagoogikat toetavalt praktiline ning kinnistab ühe reaalse valdkonna teadmisi.

Artikkel ilmus esmalt ajalehes Raamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles