Uut stiili jõuluraamat teeb päkapikumaailma üheks eriti süngeks kohaks

Copy
Foto: Shutterstock

Soome autoritepaari Timo Parvela ja Pasi Pitkäneni «Varjude» triloogia toob uue stiili laste jõuluraamatutesse. Helge ja klišeeliku jõuluidülli asemel siseneme põhjamaiselt müstilisse ja süngesse päkapikumaailma, millesse on põimitud meilegi tuttavaid rahvamütoloogia elemente ja teravat ühiskonnakriitikat.

Peategelane Pete sosistab kaubamaja jõuluvanale oma südamesoovi – et tema raskelt haige sõber Sara paraneks. Öösel külastabki teda deemonlik päkapikk, kes pakub tehingut: «Loobu oma varjust ja Sara paraneb!». Tundub tühine asi, millest loobuda, kuid vari mõjutas Pete’i rohkem kui ta arvas. Lisaks avastab Pete, et ta ei ole ainus, kes on oma varju ära vahetanud. Pete’i hinges käib suur sisevõitlus, kui ta mõistab, kui suure ohvri ta sõbra nimel tõi. Vähehaaval hakkab ta Saraga koos asja uurima, paralleelselt lahendatakse mõistatust ka päkapikumaailmas.

Timo Parvela ja Pasi Pitkänen, «Krampus».
Timo Parvela ja Pasi Pitkänen, «Krampus». Foto: Raamat

Oma varju päästes kogevad lapsed sarnasusi inimeste- ja päkapikumaailma vahel – kasuahnus, võimuihalus, võõrahirm, pealiskaudsus. Meile maalitakse pilt maailmast, kus seni sõpradena koos eksisteerinud rahvad on omavahel sõjajalal ja keegi enam ei tea, kust tüli alguse sai. Teel kohtavad lapsed päkapikke, varjupaikajaid, maa-aluseid ja teisi müütilisi olendeid. Kui seiklusse siseneb iga osapool sügavalt isiklike motiividega ja nii mõnelgi juhul enesekesksena, siis sündmuste käigus on lugeja tunnistajaks nende küpsemisele ja enesearengule.

Timo Parvela köitev kirjutamisstiil ja Pasi Pitkäneni maagilised pildid tõmbavad lugedes endasse ja aitavad raamatul kiiremini edeneda. Lapsevanemana kiidan raamatu formaadi heaks – tekst on tempokas, pildid lisavad vaheldust ja kiire eduelamuse saab ka tõrksam algaja iselugeja. Lapskatsed tõestavad, et enne ei saa raamatut käest panna kui lugu läbi.

Artikkel ilmus esmalt ajalehes Raamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles