Muuseumis esitletakse raamatut Riia portselaniserviisidest

Raamatuportaal
Copy
Serviis “Vasara”.
Serviis “Vasara”. Foto: Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis esitletakse 20. detsembril Riia portselanimuuseumi juhi ja näituse kuraatori Iliana Veinberga raamatut «Servīces A-Z», mis annab ülevaate 20. sajandi teise poole Riia portselanserviisidest.

Pisut üle 200 lehekülje paksune raamat tugineb peamiselt Riia portselanimuuseumile kuuluvale esemekogule, visuaalsele ja arhiivimaterjalile. Raamat koosneb konteksti tutvustavast teksti- ja mahukast pildimaterjalil põhinevast kataloogiosast. Materjal on esitatud kronoloogilises järjekorras. Kuigi see on hea viis erinevate perioodide esiletõstmiseks, on teadlikult välditud ranget stilistilist eristust kuna on mitmeid aspekte, mis vajavad põhjalikku arutelu ja võrdlevat analüüsi, enne kui saab teha usaldusväärseid järeldusi. Teos on käsitletav eelkõige referentsmaterjalina ning töötuses tegutsenud kunstnike üksikasjalik uurimine ja kõik autoriteetsed järeldused iga kunstniku laadi kohta jäävad siinjuures tulevastele teadlastele.

Esitletud on peamiselt serviisid, mille vormide ja dekooride autorid on teada või mis tuvastati raamatu jaoks tehtud mahuka uurimistöö käigus. Illustratsioone täiendavad ka teadaolevad dekooride variatsioonid. Samuti on kaasatud dokumente ja graafilisi materjale Riia portselanimuuseumi ja teadusarhiivi kogudest, s.t. fotod, serviiside kavandite visandid, tehnilised joonised, šabloonid ja ettepanekud, kataloogi kavandid, samuti reklaammaterjalid jne.

Raamatu allikateks on Riia Portselanimuuseumi arhiiv, Läti Riigiarhiivi kogud, Läti Riiklik Audiovisuaalsete Dokumentide Arhiiv, Läti Kunstnike Liidu arhiiv, Läti Kunstiakadeemia teabekeskuse toimikud, samuti eraisikute valduses olevad dokumendid ja suulised jutustused. Samuti on kogutud ja uuritud teavet avaldatud allikatest ja kirjandusest.

Raamat annab ülevaate Riia portselanivabrikus loodud tee- ja kohviserviisidest, sealhulgas põhilisest tootevalikust, variatsioonidest ja kõrvalekalletest, tutvustades seega teema laiahaardelisust ja visandades suunad Läti tööstuskunsti ajaloo edasiseks uurimiseks.

Raamat on lätikeelne, ingliskeelse kokkuvõttega.

Näitus «Valge ja maalitud. Riia portselan 1950.-1960. aastatest» jääb Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi galeriis avatuks 21. jaanuarini 2024.

Esitlusele on oodatud kõik portselanihuvilised, sündmusel osalemine on tasuta, üritus toimub inglise ja eesti keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles