Uus raamat näitab, et on ka liike, kes tulevad vaatamata kliima soojenemisele hästi toime

Raamatuportaal
Copy
Pildil Itaalia varblane - liik, mis on tekkinud muutunud oludega kohanemise tagajärjel.
Pildil Itaalia varblane - liik, mis on tekkinud muutunud oludega kohanemise tagajärjel. Foto: Shutterstock

Loodushoiu Fondi toel ilmus eesti keeles tunnustatud ökoloogi ja evolutsioonibioloogi Chris D. Thomase raamat «Planeedi pärijad. Väljasuremise ajastu lokkav loodus».

Autor käsitleb keskkonnamuutusi intrigeeriva nurga alt, tuues välja, et inimtegevuse negatiivse mõju kõrval leidub looduses ka üllatavalt palju positiivseid suundumusi. Lopsakate looduskirjelduste ja arvukate teadusuuringute toel tutvustab autor, kuidas paljud liigid tulevad vaatamata kliima soojenemisele ja maastike ümberkujundamisele väga hästi toime.

Chris D. Thomas, «Planeedi pärijad».
Chris D. Thomas, «Planeedi pärijad». Foto: Raamat

«Elu Maal püsib tänu sellele, et elu Maal muutub,» ütleb Chris D. Thomas, kelle sõnul käitub inimene liigagi tihti loodusega, nagu oleks see mingi kuulsa meistri hindamatu maal, mis tuleb just täpselt senises seisukorras säilitada. Vaidlustamata vajadust inimtekkelise kliimamuutuse vähendamise järgi, leiab ta, et ei ole vaja sekkuda lihtsalt sellepärast, et miski on teistmoodi kui seni.

Eesti Maaülikooli rektor, professor Ülle Jaakma sõnul paneb raamat mõtlema selle üle, kas on võimalik üheaegselt kaitsta põlisloodust, kus see on mõistlik ja teostatav, ning tolereerida ja lasta areneda teistel, uutel ja samuti liigirikastel ökosüsteemidel, mis on vastupidavad muutustele. «Kas oskame olla paindlikud ja näha kliimamuutustes uueneva elustiku tulevasi tuumikuid?» toob Jaakma raamatu saatesõnas välja olulise teemapüstituse.

Loodushoiu Fond andis raamatu välja, et hoogustada sisulist ja stambivaba arutelu meie elukeskkonna muutuste üle. «Tahtsime näidata väikeseid põhjusi, miks olla lootusrikas,» sõnas fondi juht Pille Ligi. «Meile on inimestena loomulik kalduvus keskenduda negatiivsele. Ärevus keskkonnakriisi pärast võib tekitada apaatiat, tegevusetust ja läbipõlemist. Nagu kirjanik Britt Wray ütleb, on sellised emotsioonid nagu lein, viha, hirm ja ärevus lihtsalt «märk meie kiindumusest maailma vastu». Ärevus võib olla ratsionaalne vastus maailmale, mida kliimamudelid ennustavad, kuid see ei ole jätkusuutlik. Ühiskonnaliikmetena on meil tarvis loota ja uskuda tulevikku.»

Raamatu «Planeedi pärijad. Väljasuremise ajastu lokkav loodus» andis välja Loodushoiu Fond koostöös kirjastusega KVART, tõlkis Ursula Erik.

Raamatu autor Chris D. Thomas (1959) on ökoloog ja evolutsioonibioloog, kes uurib antropotseeni bioloogiliste muutuste dünaamikat. Doktorikraadi kaitses ta Austinis Texase ülikoolis. Ta on interdistsiplinaarse Leverhulme’i antropotseeni bioloogilise mitmekesisuse keskuse direktor ja Yorki ülikooli professor.

1998. aastal pälvis Thomas Londoni Zooloogiaühingu teadusmedali, 2001. aastal Briti Ökoloogiaühingu presidendi medali, 2004. aastal Marshi looduskaitsebioloogia auhinna ja 2011. aastal Marshi kliimamuutuste uurimise auhinna. 2012. aastal valiti ta Kuningliku Seltsi stipendiaadiks ning 2014. aastal Helsingi ülikooli audoktoriks. 2018–2020 oli ta Briti Kuningliku entomoloogiaühingu president.

«Planeedi pärijad. Väljasuremise ajastu lokkav loodus» valiti Timesi, Economisti ja Guardiani 2017. aasta raamatute hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles