KINGISPIKKER 10 väärt ilukirjanduslikku teost nii meilt kui mujalt

Foto: Shutterstock
Raamatuportaal
Copy

Kui otsid jõulukinki sõbrale, kes hindab kõrgelt ilukirjandust, siis on sul vedanud, sest sel aastal on välja tulnud palju väärt kraami. Et valik oleks lihtsam, on siin mõned teosed nii hinnatud eesti autoritelt kui ka väliskirjanikelt.

Shelley Read, «Voola kui jõgi».
Shelley Read, «Voola kui jõgi». Foto: Raamat

«Voola kui jõgi»

Shelley Read

Tõlkinud Bibi Raid

Kirjastus Rahva Raamat

2023

Ühel jahedal sügispäeval 1948. aastal, kui Victoria Nash on oma perekonna farmist kesk Colorado metsikut ilu linnas käimas, peatab teda sakris võõras, et teed küsida. Tüdruku vastusest oleneb tema enda teadmata nende mõlema noore elu kurss.

Nii algab lummav lugu hetke ajel langetatud otsustest ja ennastsalgavatest tegudest, mis paiskavad Victoria eemale sellest ainsast kodust, mida ta on iial tundnud, ning sunnivad teda vaatama silma kaotusele, lootusele ja omaenda seni tundmata väele. Haarates kaasa kõik tema senise väikese, kuid erakordse elu killukesed, kannavad iha, südamevalu ja reetmise keerised ta selle ühe võimatu otsuse juurde, mis muudab tema elu igaveseks.

«Voola kui jõgi» on südant puudutav täiskasvanuks saamise lugu ja kaasahaarav jõuline draama. Raamat seob endas unustamatud tegelased ja hingematva looduse, see on vapustav lugu ellu jäämisest ja endaks saamisest, armastuse, tõe ja saatuse sügavaimatest saladustest.

***

Vladislav Koržets, «Kopli park».
Vladislav Koržets, «Kopli park». Foto: Raamat

«Kopli park»

Vladislav Koržets

Kirjastus Sõnavald

2023

«Kopli park» on armastatud kirja-, tele- ja kalamehe Vladislav Koržetsi kolmas luulekogu.

See koondab luuletusi aastatest 2020-2023 ja on mõtteliseks jätkuks 2020 ilmunud lugejate poolt soojalt vastu võetud kogudele «Inglijaht» (2020) ja «Laulud või nii» (2016).

Nagu autori varasemateski luulekogudest leiab lugeja «Kopli pargist» nii koomilist kui ka kurba, nii argist kui ka tabamatut. Kirja pandud meisterliku sõnaseadja poolt, kelle luule läbivaks teemaks on inimese ilmas olemise võlu ja vaev, kaduvuse aimdus ja jäävuse lootus. Kohati kaunis, kohati räme, kohati rõõmus, kohati kurb - nagu elugi.

Autor ise ütleb «Kopli pargi» kohta: «Kui minu värssidest leiab lugeja pisutki rõõmu või kogeb äratundmist, pole mu luuletused asjata kaante vahele saanud».

***

Haruki Murakami, «Lõuna pool piiri, lääne pool päikest».
Haruki Murakami, «Lõuna pool piiri, lääne pool päikest». Foto: Raamat

«Lõuna pool piiri, lääne pool päikest»

Haruki Murakami

Tõlkinud Maret Nukke

Kirjastus Varrak

2023

Kasvades üles pere ainsa lapsena, tundis Hajime end sageli üksildasena, kuni leidis kooli ajal endale hingesugulase Shimamotos, kes oli samuti üksiklaps. Kui elutee nad lahku viis, püüdis Hajime leida samasugust lähedust teiste tüdrukutega. Kolmekümnendatesse eluaastatesse jõudnuna on ta viimaks saavutanud selle, mida ta soovis: ta on õnnelikult abielus, tal on kaks toredat tütart ja tema töö populaarse džässiklubi mänedžerina võimaldab tal muretult ära elada. Nüüd näib kõik tema elus olevat täiuslik, ent sellegipoolest tunneb Hajime, et midagi oleks justkui puudu. Ja siis tuleb tema ellu tagasi kunagine klassiõde Shimamoto, kellest on saanud imekaunis naine. See taaskohtumine viib Hajime minevikumälestuste radadele ja paneb teda küsima, kas elu, mida ta pidas täiuslikuks, ikkagi on seda. Tema ebakindlust süvendab veelgi veetleva Shimamoto mõistatuslik käitumine. Korraga hakkavad mehe elus toimuma sündmused, milleks ta pole valmis, kuid mis sunnivad teda vaatama sügavale hingepõhja, et leida vastus oma kõhklustele.

Haruki Murakami (1949) on vaieldamatult kuulsaim jaapani kirjanik. Tema paeluvad ja kummalised, fantaasiamaailma ja reaalsust ootamatul kombel siduvad raamatud on laialt loetud nii tema kodumaal kui ka Läänes.

***

Olav Osolin, «Part lendab edasi».
Olav Osolin, «Part lendab edasi». Foto: Repro

«Part lendab edasi»

Olav Osolin

Kirjastus Varrak

2023

«Part lendab edasi» on järg Olav Osolini ülimenukale debüütromaanile «Kus lendab part».

Ootamatult Eesti Politsei vaneminspektoriks määratud Samuel Part saab endale uue paarimehe – politseikooli noore nutika praktikandi Kevini. Üheskoos tuleb neil lahti harutada moodsas idufirmas aset leidnud saladuslik mõrv ning selle käigus avastada ka teineteise diametraalselt erinevat maailmavaadet. Romaanis on rohkelt lustlikku huumorit, kuna autor vaatleb isegi Eesti elu kõige tõsisemaid tahke läbi lõbusate pilaprillide, kuid samas on selles piisaval määral kriminaalset põnevust ja ootamatuid keerdkäike, pakkudes lugemisrõõmu ka krimiromaanide fännidele. 

***

Andris Kalnozols, «Kalender on mu nimi».
Andris Kalnozols, «Kalender on mu nimi». Foto: Raamat

«Kalender on mu nimi»

Andris Kalnozols

Tõlkinud Contra

Postimehe kirjastus

2023

Romaani «Kalender on mu nimi» peategelane on ebahariliku vaimse tervise seisundiga noor mees. Vahel tundub, et ta pea töötab nagu lapsel, teinekord, et paremini enamikust täiskasvanutest. Loo struktuuri moodustavad väikelinna kirikuõpetajale kirjutatud kirjad, kus peategelane kajastab oma elus toimuvat, sedasi nii iseennast kui ka ümbritsevat maailma tundma õppides. Õnnetu armumine on tekitanud temas vajaduse õppida pähe kõik kalendrisse märgitud nimepäevad, et «pääseda lähemale» armastatud tüdrukule, sest kõigist nimedest üks peab olema tema oma. Oskarsi ehk Kalendri mälu eripära ja võime keskenduda üleloomulikul moel spetsiifilistele ülesannetele mitte üksnes ei ava väga erilise psühholoogilise kangelase portreed, vaid käivitab ka liigutavaid, haaravaid ja lõbusaid sündmuste pöördeid.

Andris Kalnozolsi kirjutamisstiilis on ühendatud säravalt kujundlik poeetiline maailmatunnetus ja maagilise realismi sugemetega atmosfäär. Sellele on omane nii oskuslikult loodud süžee struktuur kui ka jutustuse sujuv dünaamika. Autor on suutnud raudse kontseptsiooni ümber põimida intiimsust lisavaid nüansse, isiklike detailide kaudu elustada tegelasi ja teha jutustuse igast pöördest erilise seikluse, samal ajal loodud maailma veenvalt kontrollides ja intriigi üleval hoides.

***

Roy Jacobsen, «Vääritud».
Roy Jacobsen, «Vääritud». Foto: Raamat

«Vääritud»

Roy Jacobsen

Tõlkinud Ene Aschjem

Kirjastus Eesti Raamat

2023

Romaan jälgib poiste ja tüdrukute elu Oslo töölisrajoonis asuvas kortermajas Saksa okupatsiooni ajal. Laste hoolitsus üksteise perede eest on liigutav, kuigi nad on sunnitud perede toitmiseks leidma nutikaid lahendusi: nad petavad, varastavad nagu rongad, võltsivad dokumente ja sooritavad sissemurdmisi. Nad ei kõhkle ka vaenlast ära kasutamast. Kuid kui sõja-aastad mööduvad ja täiskasvanuea tõsidus hakkab kohale jõudma, peavad nad igaüks leidma oma koha tormises maailmas.

Nende laste elukäiguga joonistab autor jõhkralt ausa ja sooja pildi sellest ajast, keskkonnast ja igapäevaelust, mida sõjast rääkides pole seni peaaegu puudutatudki. Ta vestab oludest, mida ise tunneb. Teos kuulub Roy Jacobseni parimate romaanide hulka, see on ühtaegu jõhker, kuid samas ka meelelahutuslik.

Norra kirjaniku Roy Jacobseni (snd 1954) looming on pälvinud hulganisti nii kodumaiseid auhindu kui ka rahvusvahelist tunnustust.

***

«Ajatu puudutus. 120 luuletust inimeseks olemisest»
«Ajatu puudutus. 120 luuletust inimeseks olemisest» Foto: Raamat

«Ajatu puudutus. 120 luuletust inimeseks olemisest»

Koostaja Lauri Räpp

Kirjastus Pilgrim

2023

Raamatu kaante vahel on 120 luuletust, mis aitavad inimeseks olemise tuuma avada või sinna sisse piiluda.

Koostaja Lauri Räpp ütleb, et tal on olnud suur au ja rõõm saada erinevatest ajastutest pärit ilusatelt häältelt nii palju tuge. «Kui hulgaliselt on Eesti kultuuriloos olnud ja on ka praegu autoreid, kes osanud inimeseks olemise erinevaid tahke sõnastada. Nii, et sünnivad luuletused, laulud ja lood, mis puudutavad inimeses paiku, kuhu käed iial ei ulatu. Siinsetelt lehekülgedelt leiab tekstid, mis on mind puudutanud ja pannud mõtlema ning mõtisklema, et mis on see inimeseks olemise tuum.»

***

Sven Mikser, «Vareda».
Sven Mikser, «Vareda». Foto: Raamat

«Vareda»

Sven Mikser

Kirjastus Rahva Raamat

2023

Vahest ei tea kuueteistkümneaastane Johannes isegi, kas see on lõpuni läbi elamata lein surnud mentori pärast või hoopis segastest peresuhetest põhjustatud ängistus, mis ta keset palavat suve võõrasse maanurka pagendusse ajab. Siin, tühjas koolimajas, mis kunagi oli mõisahäärber, tahab ta püüda oma unistust, ainsateks seltsilisteks pliiatsid, pintslid ja raamatud, Raffael, Tizian ja Caravaggio – ning paar kentsakavõitu kohalikku vanainimest. Kusagil kaugel eemal pöörleb maailm meeletute muutuste keerises, aga Varedal seisab aeg otsekui paigal. Vähemalt niikaua, kuni ilmuvad Margit ja Andreas…

Eesti Kirjanike Liidu 2023. aasta romaanivõistluse võitnud «Vareda on lugu mälestustest, unistustest ja armastusest. See on lugu suurest suvest ja ühe noore inimese eneseavastamisest, mis on ühekorraga vabastav ja hirmutav, joovastav ja segadusse ajav.

***

Valerie Perrin, «Pühapäeva rüppe unustatud».
Valerie Perrin, «Pühapäeva rüppe unustatud». Foto: Raamat

«Pühapäeva rüppe unustatud»

Valerie Perrin

Tõlkinud Pille Kruus

Kirjastus Tänapäev

2023

21-aastane Justine ja tema onupoeg Jules elavad vanavanematega, sest mõlema vanemad hukkusid aastaid tagasi müstilises autoõnnetuses. Justine töötab hooldajana Hortensia-nimelises vanadekodus, kus ta sõbruneb ligi saja-aastase Hélène’iga. Taaselustades oma mälestusi armastusest ja sõjast, julgustab Hélène ka Justine’i oma perekonna kaotusele ja minevikusaladustele otsa vaatama.

Kuid ühel päeval hakkab vanadekodus segadust külvama anonüümne helistaja, kes toob päevavalgele jahmatava tõe.

***

Urmas Alender, «Elu. Mina. Sina».
Urmas Alender, «Elu. Mina. Sina». Foto: Raamat

«Elu. Mina. Sina»

Urmas Alender

Kirjastus Tänapäev

«Urmas Alenderi elu oligi looming. Ja sellest eluluulestki leiab talle pühendatud, puudutavaid, isiklikke pöördumisi igaüks, kes on valmis avama oma hingeukse,» ütleb Urmas Alenderi luulekogu kohta tema tütar Yoko Alender.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles