KINGISPIKKER 10 köitvat raamatut krimi- ja põnevikusõbrale

Foto: Shutterstock
Raamatuportaal
Copy

Kui otsid jõulukingiks raamatut sõbrale, kes loeb hea meelega põnevikke, siis valikut on küll ja veel. Siin on mõned näited hiljuti ilmunud raamatutest, mis juba esimesest leheküljest käima tõmbavad ja palju närvikõdi pakuvad.

Karin Smirnoff, «Merikotka karje».
Karin Smirnoff, «Merikotka karje». Foto: Raamat

«Merikotka karje»

Stieg Larssoni «Millenniumi» sarja järg

Karin Smirnoff

Tõlkinud Tiia Johansson

Kirjastus Varrak

2023

Norrlandis, meedia valgusvihust eemal, lokkab röövmajandus, tänapäeva Metsik Lääs, kus rikkad suurettevõtted ei vali vahendeid loodusvarade ja maa kättesaamiseks. Nende varjus tegutsevad kuritegelikud jõugud, keda peibutab värske raha lakkamatu sissevool. Mikael Blomkvist läheb Älvsbyni suunduvale rongile, et sõita tütre pulma, aga kistakse sündmustesse, mis sunnivad teda taas uuriva ajakirjaniku rolli asuma. Lisbeth Salander viibib samuti põhjas, et kokku sõlmida katkenud perekonnasidemed. Nende teed ristuvad ja koos satuvad nad väikeses Gasskasis otse tormi silma.

2021. aastal kuulutati Karin Smirnoff autoriks, kes jätkab Stieg Larssoni «Millenniumi» sarja pärandit. Smirnoff on vilunud, meisterlik stilist ja vähem sentimentaalne kui tema eelkäijad David Lagercrantz ja Stieg Larsson.

***

Gina Viliūnė, «Lõks kaupmehe tapjale».
Gina Viliūnė, «Lõks kaupmehe tapjale». Foto: Raamat

«Lõks kaupmehe tapjale»

Gina Viliūnė

Tõlkinud Tiina Kattel

Kirjastus Hea Lugu

2023

Adas on juba pool aastat olnud Vilniuse timuka õpipoiss ja õpib usinalt mõõgaga kapsapäid raiuma ja poomisköie silmuse sõlme siduma, kuid ta pole südamega asja juures. See-eest õnnestub tal hästi lahti harutada kahtlase surma asjaolusid ja Vilniuse raamatukaupmees Andrius annabki talle ülesande nuuskida, ega ootamatult surnud vürtsikaupmeest Luka Lukitšit tapetud. Peagi selgub, et kõigil surnu kodakondsetel oli põhjust ta surma soovida ning et kaupmehe testament äratab palju lootusi. Kas õiglus on hirmust ja hirmutamistest tähtsam? Kas timuka õpipoisil Adasel õnnestub kaval ja halastamatu tapja valmisseatud lõksu ahvatleda?

Lugejate pilgu ees avaneb elav 16. sajandi Vilniuse, Kaunase ja isegi Klaipėda panoraam, täis ajaloolisi detaile ja värvikaid stseene linnaelanike elust, aga tänavail ja nurgatagustes areneb mõistatuslik ja ohtlik lugu.

***

Alex Ahndoril, «Mõrva võti».
Alex Ahndoril, «Mõrva võti». Foto: Raamat

«Mõrva võti»

Alex Ahndoril

Tõlkinud Tiina Mullamaa

Kirjastus Kirjastus Pegasus

2023

Eradetektiiv Julia Starki kontorisse ilmub meesterahvas, kes on eduka perefirma omanik. Ettevõtte aktsionäride üldkoosolekule järgnes õhtusöök pere Västernorrlandi mõisas. Hommikul leidis mees telefonist foto kinniseotud, verisest mehest, kellele oli kott pähe tõmmatud. Alkoholiuimas olnud mehele ei meenu, mis fotoga tegu, ning ta palub Starki detektiivibürool uurida, kas mõrva on ehk korda saatnud tema ise. Julia pöördub politseinikust eksmehe poole palvega, et see talle asja uurimisel appi tuleks. Ühtlasi loodab ta mehega suhteid soojendada. Luksuslikus mõisas võetakse Julia ja Sidney vastu kui kauaoodatud külalisi. Nad asuvad tõde välja selgitama, suheldes pereliikmetega, kes kõik võivad teoreetiliselt mõrvaga seotud olla.

«Mõrva võti» on esimene osa raamatusarjast, mille autoriks on Joona Linna lugudega maailmakuulsaks saanud abielupaar. Nüüd on nad otsustanud siseneda cozy crime’i ehk muhemõrvade põnevasse maailma.

***

Camilla Läckberg, Henrik Fexeus, «Sekt».
Camilla Läckberg, Henrik Fexeus, «Sekt». Foto: Raamat

«Sekt»

Camilla Läckberg, Henrik Fexeus

Tõlkinud Aive Lauriste

Kirjastus Pegasus

2023

Kui Stockholmi Södermalmi linnaosa lasteaiast kaob väike poiss, pannakse politseiinspektor Mina Dabiri ja tema kolleegid taas proovile. Nad leiavad sarnasusi varasemate lapseröövidega, mis lõppesid tõeliselt halvasti, ja taipavad, et seisavad silmitsi eluohtlike jõududega. Pealegi viitavad kõik märgid, et lapsi on veel kadumas. Esimest korda pärast kahe aasta tagust dramaatilist koostööd tunneb Mina, et peab mentalist Vincent Walderiga taas ühendust võtma. Nende suhe on seekord sama eriline – ja sama viljakas. Kuid kell tiksub, ja ohus on ühiskonna kõige kaitsetumad. Vincent ja Mina leiavad end vastakuti müstilise, kohutavate kavatsustega sektiga. Kas nad suudavad selle peatada, enne kui on liiga hilja?

Camilla Läckbergi ja Henrik Fexeuse «Sekt» on veidra uurijapaari Vincenti ja Mina loo teine osa. Sellele eelneb romaan «Lõksus».

***

Birk Rohelend, «Liiga palju armastust».
Birk Rohelend, «Liiga palju armastust». Foto: Raamat

«Liiga palju armastust. Agnese ja Gabrieli 2. juhtum»

Birk Rohelend

Kirjastus Rahva Raamat

2023

Kui seltskond klassikaaslasi kakskümmend aastat peale kooli lõpetamist uuesti kokku saab, ei kulge õhtu pelgalt muhedal nostalgiliste meenutuste rajal, vaid lõpeb ühe osalise jaoks surmaga.

Kaks politseiuurijat, tööga karastunud Gabriel Vanem ja nooruke Agnes Maramaa võtavad ette juhtumi, mille juured paiknevad ajas, mil kõik oli veel teistmoodi. Tumedate saladustega silmitsi seistes saab selgeks, et nii mõnedki sügavad tunded on võtnud uue kuju, mis üllatab asjaosalisi endidki.

Birk Rohelend on kirjutanud mitmeid auhinnatud romaane ja loonud armastatud telesarju, nagu «Padjaklubi», «Nurjatud tüdrukud» ja käesoleva romaanisarja esimese osa põhjal valminud «Kes tappis Otto Mülleri?».

***

Sass Henno, «Vanaema».
Sass Henno, «Vanaema». Foto: Raamat

«Vanaema»

Sass Henno

Kirjastus Cosmopol Deviant Productions

2023

Kaasahaarav ja kõhedust tekitav kriminaalromaan «Vanaema» heidab valgust tänapäeva Eesti varjukülgedele, kus laiub lahendamata seksuaalkuritegude paradiis.

Ka peategelane Tiina leiab end pärast üht süütuna alanud saunapidu justkui teisest reaalsusest, kus iga naine teab oma tutvusringkonnas mõnd naist, keda on kunagi vägistatud, kuid iga mees ei tea oma tuttavate seas ühtki meest, kes oleks sellise kuriteo eest iial vastutama pidanud.

Keset kriminaaluurijate, töökaaslaste ja isegi pereliikmete ohvrit süüdistavaid hoiakuid kujuneb Tiina tugiisikuks hoopis tema raamatukoguhoidjast vanaema, kes tänu oma aastakümneid kestnud abielule teab varjatud vägivallast rohkem kui keegi teine. Nende kahe naise teineteist toetav teekond läbi traumajärgsete katsumuste, lagunevate lähisuhete ning kahtlase väärtusega psühhoteraapia viib aga ühel hetkel ka karistamatustunnet nautivate kurjategijate jaoks pöördumatute tagajärgedeni.

***

Ray Bradbury, «Marsi kroonikad».
Ray Bradbury, «Marsi kroonikad». Foto: Raamat

«Marsi kroonikad»

Ray Bradbury

Tõlkinud Linda Ariva, Mario Kivistik

Kirjastus Paradiis

2023

Ray Bradbury 1950. aastal ilmunud «Marsi kroonikad» pole siiani kaotanud oma väärtust ja erilist kohta maailma ulmekirjanduses. On öeldud, et just see teos murdis barjääri, mis eraldas toonast teadusulmet peavoolukirjandusest, leidis hulgaliselt lugejaid väljaspool žanrifännide kogukonda ning tõi ühele ulmeautorile esmakordselt nn kõrgkirjanduslike ringkondade tunnustuse.

«Marsi kroonikate» sisu võiks lühidalt kokku võtta kahe sõnaga – Marsi koloniseerimine. Ehkki teos käsitleb näiliselt Marsi tulevast asustamist maalaste poolt, on Bradbury jutud pigem lääts, läbi mille uurida minevikku. Teda ei huvita kosmoselendude mehaanika ega punase planeedi geograafiline maastik; need lood ei ole vähimalgi määral realistlikud, vaid justkui metafoorid, mis avavad inimloomuse eri tahke. Marsi surnud mered ja tühjad kõrbed muudavad Maalt tulnud sisserändajaid ning ajapikku saavad neist uued marslased.

***

Ruth Ware, «Nullpäev».
Ruth Ware, «Nullpäev». Foto: Raamat

«Nullpäev»

Ruth Ware

Tõlkinud Pilleke Laarmann

Kirjastus Helios

2023

Adrenaliinirohke põnevik naisest, kes jookseb ajaga võidu, et pesta puhtaks oma nimi ja saada jälile abikaasa tegelikule mõrvarile.

Jack ja tema abikaasa Gabe on oma ala parimad – neid palgatakse hoonetesse sisse murdma ja küberturbe süsteemidesse häkkima. Pärast ühe tavapärase tööülesande ebaõnnestumist leiab Jack koju jõudes eest tapetud abikaasa. Veelgi hullem – politsei arvates on peamine kahtlusalune tema ise.

Jack põgeneb, tema valikud muutuvad üha ahtamaks ning mida lähemale ta tõelisele tapjale jõuab, seda raskem on kedagi usaldada.

***

Jodi Picoult ja Jennifer Finney Boylan, «Hullutav mesi».
Jodi Picoult ja Jennifer Finney Boylan, «Hullutav mesi». Foto: Raamat

«Hullutav mesi» 

Jodi Picoult ja Jennifer Finney Boylan

Tõlkinud Reti Maria Vahtrik

Kirjastus Helios

2023

Kui mesiniku Olivia McAfee poega Asherit süüdistatakse oma tüdruksõbra Lily tapmises, ei ole Olivia kindel, kas uskuda oma poja süütust või tõendeid, mis vihjavad kõik Asheri süüle. Olles lahkunud oma pojaga vägivaldse eksabikaasa juurest, soovis Olivia puhtalt lehelt alustada, kuid siis kohtus Asher Lilyga — kauni tütarlapsega, kelle minevikus peituvad piinavad saladused lõid Olivia plaani kildudeks. Kuivõrd võis Asher Lily surmaga seotud olla ning kui palju mõjutas lapsepõlves nähtud isa vägivaldsus tema kasvamist ja iseloomu?

Jodi Picoult’ ja Jennifer Finney Boylani teos «Hullutav mesi» on haarav lugu armastusest, lapsevanema ja lapse vahelisest suhtest ning saladustest, mida ka oma lähedaste eest peidetakse.

***

Ira Levin, «Rosemary laps».
Ira Levin, «Rosemary laps». Foto: Raamat

«Rosemary laps»

Ira Levin

Tõlkinud Martin Kirotar

Kirjastus Ühinenud Ajakirjad

2023

Rosemary Woodhouse ja tema kiratseva näitlejakarjääriga abikaasa Guy on õnnelikus abielus noorpaar, kellel avaneb kauaoodatud võimalus kolida Bramfordi, vanasse New Yorgi kortermajja. Bramfordil on omal ajal olnud pahaendeline maine ja ehkki nüüd prestiižne korterelamu, asustavad seda peamiselt eakad elanikud. Peagi tulevad uusi naabreid tervitama Roman ja Minnie Castevet, ekstsentriline vanapaar, kelle korterist kostab vahel veidraid helisid. Hoolimata Rosemary ebamäärastest kahtlustest Castevetide suhtes sõbruneb tema abikaasa nendega otsekohe. Varsti pärast seda, kui Guy saab ihaldatud rolli Broadwayl, jääb Rosemary rasedaks ja Castevetid hakkavad tema enesetunde vastu erilist huvi üles näitama. Kui Rosemary ennast üha haigemana tunneb ja sulgub aina rohkem koduseinte vahele, hakkab ta kahtlustama, et Castevetide sõprus pole see, millena näib.

«Rosemary laps» on Ameerika kirjaniku Ira Levini 1967. aastal ilmunud romaan, mis pani aluse õudusžanri populaarsusele ja kaubanduslikule edule. Laskumata verisesse vägivalda või gootilikku melodraamasse loob Levin pineva psühholoogilise õhustiku, kus lugeja ei saa kunagi olla kindel, kas Rosemary kartused oma sündimata lapse isaduse päritolu kohta tuginevad tegelikkusele või on pelgalt tema enda ettekujutuse vili, mille on põhjustanud sünnituseelne hüsteeria.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles