GALERII Selgusid parimad jõulusalmid enam kui pooletuhande töö hulgast

Raamatuportaal
Copy

Eesti Rahvusraamatukogu ja Apollo raamatute selle aasta viimasel perehommikul Solarise keskuses oli kohal üle 100 osavõtja. Üheskoos parandati katkisi luuletusi, meisterdati jõulukaarte, osaleti jõululoosis ja saadi salmiabi. Lisaks autasustati jõulusalmi võidutööde autoreid kolmes vanusekategoorias ja anti välja eriauhind.

Oma luuletuse saatis konkursile 557 last vanuses 3–12 aastat. Nende seast valis auväärt žürii, koosseisus Karl Martin Sinijärv, Margit Tammur ja Annika Pilt, kolme vanuseastme silmapaistvamad. Lisaks anti välja eripreemia. Kõige enam kõlama jäänud luulesõnad olid: jõulud, jõuluvana, jõulupuu, päkapikk, lapsed, kingitus, komm, piparkook, lumi, talv ja põhjapõder.

Žüri esimees Karl Martin Sinijärv rahvusraamatukogust tunnustab salmimeistreid. «Meeletus koguses päkapikke ja piparkooke ja väga vähe Jeesuslast. Polnudki õieti teist. Moslemite, moskoviitide ja muude komantšide maailmas on üks vaikne kristlik traditsioon hääbumas,» märkis ta. «Lapsed aga luuletavad ikkagi ning mitte üksnes tuimalt riimirütmi tagudes. Täitsa ägedaid asjakesi leidub. Meil on veel lootust!»

Žüriiliige Annika Pilt Apollost märkas rõõmuga, et konkursil osales nii palju väikeseid ja suuremaid luulehuvilisi. «Luuletused panevad hinge helisema ja silma särama,» ütleb ta. «Eriti hinge pugesid teemad, mis puudutasid koolikiusamist ja sõda. Ka pere ja sõpradega koosolemine ei ole alati kõigile kättesaadav ega elementaarne. Maailma valupunktid jõuavad ka laste mõtetesse.»

Jõulusalmi konkursi iga vanuseastme silmapaistvaim salmimeister läheb Eesti Vabaõhumuuseumi talvevõlumaale perega värsket luuleinspiratsiooni koguma. Lisaks täitsid Apollo ja Eesti Rahvusraamatukogu päkapikud salmimeistrite kingikotid tõeliselt toredate ja magusate üllatustega.

Hooaja viimast pidulikku Perehommikut juhtis näitleja Maria Valk, kes kandis ette konkursi «Minu jõulusalm» silmapaistvamad luuletused ja esitas jõuluhõngulisi muusikapalasid. Uue aasta esimene Perehommik toimub laupäeval, 20. jaanuaril kell 12–14 Solarise keskuses. 

Eelkooliealiste kategoorias tunnistati kõige silmapaistvamaks salmimeistriks HILDA JOHANNA, 5-aastane

Lumised kuused mulle meeldivad.Lumehelbed hüppavad.Majad lumega on kaetud.Jõulukuul tähed säravad, linnud siristavad kenasti.Varesed ja harakad on siin, minu maaljalutamas, jõulusööki otsimas.Kitsed ja põdrad hüppavad lumes.Suured jäljed lumme jäänud.

7–9-aastaste kategoorias tunnistati kõige silmapaistvamaks salmimeistriks tundmatu autor

Jõulud

Jõulud õkva ukse een,

kus mu undruk udupeen?

Kuis om latse täämba olnud?

Tüli, koerustükke polnud?

Kae me taren kuusk om illus,

kuskilt päkapikk ka piilus.

Istke lauda armsad velled,

eemalt kostse aisakellad.

Jõulud üten võtku hää

end sa rahuaega sää

10–12-aastaste kategoorias tunnistati kõige silmapaistvamaks salmimeistriks TENELI, 11-aastane

Jõulusoov

Suvi läks ja sügis tuli,nüüd ju olema peab tubli.Sest varsti käes on jõuluaeg,siis ju kingitusi saab.Ei ma taha kommi, küpsist.Vaid, et keegi poleks üksi.Ja, et ilmas lõppeks sõdaning kõik me oleksime sõbrad.

Eripreemia pälvisid KAAREL ja TAMBET

Väike päkapikk

Päkapikk on pika päka jagu pikkja väga pidulik ja õnnelik.Ta tantsib ja hüppabja teisi tantsupõrandale lükkab.Ta kõvasti rokibkuniks ära kuluvad ta sokid,siis sokid puhtaks siputabja kuuse otsa riputab.Jõule kaunistavad paugudja päkapiku sokiaugud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles