Novellikogu «Kasuariinipuu» sisaldab endas kuus W. Somerset Maughami (1874–1965) novelli, mille tegevus toimub kunagise Malaisia Föderatsiooni osariikides möödunud sajandi kahekümnendatel aastatel, tuues värvika kollektsioonina suurepäraselt silme ette pildi kunagise Briti impeeriumi ammumöödunud hiilgusest.

Maugham reisis nimetatud regioonis koos oma kaaslase Gerald Haxtoniga kokku kuus kuud aastal 1921 ja neli kuud aastal 1925 ning sai nendelt reisidelt kogumikku kuuluvate novellide kirjutamiseks ilmselget inspiratsiooni. Teda võlus Malai arhipelaag, millest inimestel on kujutlus kui süngest maast suurte ähvardavate jõgede ja vaikiva, läbitungimatu džungliga, võlusid saarestiku kauged kautšukiistandused, kus üks valge mees ei kohta teist endasugust kuude kaupa.

Novellikogu esmatrükk ilmus aastal 1926, üks hilisemaid kordustrükke kandis muide pealkirja «Kiri ja teisi kriminaalseid lugusid». Ja tõesti, kõik kogumikku kuuluvad novellid on seotud kas mõne mõrva või vähemalt kuriteoga, nii et sellise nurga alt võiks Maugham olla ehitud isegi krimikirjaniku regaalidega.

Kommentaarid
Copy