Rahvusraamatukogu mullune enimlaenatud teos on elulooraamat

Raamatuportaal
Copy
Eero Epneri teos «Lembit Ulfsak»
Eero Epneri teos «Lembit Ulfsak» Foto: Rahva Raamat

Eesti rahvusraamatukogu 2023. aasta laenutuste topp 10-sse mahtus nii Eesti autorite ilukirjandust, maailmas tunnustust saanud tõlkekirjandust, elulugusid kui ka sissevaadet Venemaa ajalukku ja mentaliteeti. Tarbekirjanduse teosed mullu esikümnesse ei pääsenud, aga oma kategooria laenutatavamaks teoseks said inimhinge uurivad ja selgitavad teosed.

«Enimlaenutud raamatute toppi vaadates näeb nii uute autorite kui aastate lõikes laenutuste esikümnes olnud Eesti kirjanike nimesid, kuid esikümnesse jõudis samuti tõlkekirjanduse põnevikke ja esseekogumik. Lugejate huvi on mitmekülgne ja meie oma autorite uute teoste vastu tuntakse huvi,» resümeeris seljataha jäänud lugemisaastat Eesti rahvusraamatukogu peadirektor Martin Öövel.

Annie Ernaux, «Koht».
Annie Ernaux, «Koht». Foto: Repro

Kõige enam kojulaenutatud teoseks sai Eesti oma autori Eero Epneri «Lembit Ulfsak». Teisele kohale jõudis Nobeli kirjanduspreemia laureaadi Annie Ernaux teos «Koht» mis originaalis on ilmunud prantsuse keeles. Kolmanda koha hõivas taas Eesti oma autor Lilli Luuk, kelle sulest ilmus novell «Kolhoosi miss».

Neljandale kohale jõudis Daniel Vaariku president Kersti Kaljulaidi elust kirjutatud teos «Vapilõvi». End mitte kirjanikuks pidav ja igapäevaselt ettevõtte juhina tegutsev Mauri Dorbek jõudis oma esikteosega «Ma tahan. Ma suudan. Ma võin: Kristi Ojasaare lugu» laenutuste topis viiendale kohale.

Nimetatud Eesti autoritele lisaks hinnati 2023. aastal raamatukogu riiulitel olevat Mehis Heinsaare teost «Kadunud hõim» Piret Raua raamatut «Nimepanija» ja Andrus Kivirähki jutustust «Lend Kuule».

Toppi jõudis Eesti ja välisautoreid võrdselt

Laenutuste topp 10 hõlmab möödunud aasta statistika põhjal kokku 14 teost, sest kümnendat laenutuskohta jagavad neli raamatut. Enimlaenutuste teoste nimekirjast leiab kokku seitse Eesti ja seitse välisautori teost.

Mihhail Šiškin, «Sõda või rahu?». FOTO:
Mihhail Šiškin, «Sõda või rahu?». FOTO: Foto: Raamat

Tõlkekirjanduse kategoorias küsiti meeleldi koju Mihhail Šiškini essekogumikku «Sõda või rahu?», mis pakkus Šveitsis elava autori käsitlust oma endisest kodumaast ja inimeste mentaliteedist. Samuti sooviti lugeda Freida McFaddeni uut põnevikku «Koduabiline». Põnevus- ja krimikirjandus on olnud lugemissõprade lemmikud läbi aastate.

Tarbekirjanduse topis üksindus

Tarbekirjanduse lugemise eelistustest paistab jätkuvat huvi investeerimise ning inimeseks olemise ja käitumist mõistvate teemade vastu. Eesti rahvusraamatukogu sotsiaalia ja parlamendiraamatukogu koostatud statistika põhjal on psühholoogia ja huvikirjanduse kategoorias kõige enam kõnetanud lugejat Jonice Webbi «Üksindusse jäetud». Teisele kohale jõudis Thomas Eriksoni iseennast ja teisi inimesi mõistma õpetav teos «Idioodid minu ümber». Heade harjumuste tekitamist ja halbade murdmist soosiv James Cleari «Aatomiharjumused» sai tarbekirjanduse kategooria kolmanda koha.

Sarnaselt ülemöödunud aastale võtsid lugejad koju investeerimisalased raamatud. Kristi Saare «Kuidas alustada investeerimisega» ja Kristjan Liivamägi «Investeerimisedu põhimõtted» olid koos Jaan Sootaki ja Priit Pikamäe «Karistusseadustik: kommenteeritud väljaanne» majandus- ja õigusalase kirjanduse esikolmikus.

Esikolmiku kohale karistusseadustiku kõrvale mahtus ka veel Priidu Pärna «Asjaõigusseadus: kommenteeritud väljaanne».

Eesti rahvusraamatukogu teenindab oma lugejaid kuni Tõnismäe hoone rekonstrueerimise lõpuni Narva mnt 11 aadressil ja Solarise keskuse 2. korrusel Apollo raamatupoe kõrval. Tänaste plaanide alusel on plaan avada rahvusraamatukogu Tõnismäe hoone 2027. aastal.

Eesti rahvusraamatukogu laenutuste topp 10

1. Epner, Eero. Lembit Ulfsak

2. Ernaux, Annie. Koht

3. Luuk, Lilli. Kolhoosi miss

4. Vaarik, Daniel. Vapilõvi

5. Dorbek, Mauri. Ma tahan. Ma suudan. Ma võin: Kristi Ojasaare lugu

6. Heinsaar, Mehis. Kadunud hõim

7. Šiškin, Mihhail. Sõda või rahu?

8. McFadden, Freida. Koduabiline

9. Kivirähk, Andrus. Lend Kuule

10. Raud, Piret. Nimepanija jagas kohta nelja teosega: Perrin, Valérie. Lilledele värsket vett, Gerhardsen, Carin. Ema, isa, lapsed, Beaton, M. C. Rohesilmse kuradi surm, Cleeves, Ann. Vaiksed hääled.

Eesti rahvusraamatukogu Eesti ilukirjanduse topp 10

1. Luuk, Lilli. Kolhoosi miss

2. Heinsaar, Mehis. Kadunud hõim

3. Kivirähk, Andrus. Lend Kuule

4. Raud, Piret. Nimepanija

5. Luik, Viivi. Kuldne kroon

6. Kiiler, Gert. Eranuhke ei armasta keegi

7. Pihelgas, Carolina. Vaadates ööd

8. Hargla, Indrek. Heade mõrvade linn : kolm kriminaallugu Tartust

9. Mänd, Heljo. Punane põrgu : Illi teekond maailma otsa ; Kojutulek

10. Osolin, Olav. Kus lendab part

Eesti rahvusraamatukogu psühholoogia ja huvikirjanduse laenutuste topp 5

1. Webb, Jonice. Üksindusse jäetud

2. Erikson, Thomas. Idioodid minu ümber

3. Clear, James. Aatomharjumused/ Carnegie, Dale. Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi

4. Bachmann, Talis. Psühholoogia alused

5. Forleo, Marie. Kõik on väljamõeldav

Eesti rahvusraamatukogu majandus- ja õigusalase kirjanduse laenutuste topp 5

1. Saare, Kristi. Kuidas alustada investeerimisega

2. Liivamägi, Kristjan. Investeerimisedu põhimõtted/ Karistusseadustik : kommenteeritud väljaanne / koostanud Jaan Sootak ja Priit Pikamäe

3. Pärna, Priidu. Asjaõigusseadus : kommenteeritud väljaanne

4. Kõve, Villu. Tsiviilkohtumenetluse seadustik. II. VI-X osa (§-d 306-474) : kommenteeritud väljaanne

5. Talving, Arne. Aktsiatega rikkaks ja vabaks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles