LUGEMISSOOVITUSED 6 fantaasiaraamatut fantastilise uue lugemisaasta loomiseks

Lastekirjanduse uurija Jaanika Palm soovitab lastreaamatuid. Foto: Eesti Lastekirjanduse Keskus
Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy

Arvatakse, et nõnda, kuidas aastat alustatakse, kipub see ka edasi kulgema. Nii püütaksegi elamine uue aasta alguseks võimalikult värskeks kasida, et puhtus ja kord ikka kogu aasta vältel majas püsiks. Toidulaudki hoitakse uusaastaööl kaetuna, et nigelamad ajad uksele ei koputaks. Kas siis sellest loogikast lähtuvalt ei peaks fantastilist aastat saama, kui alustada seda mõne põneva fantaasiateosega? Õnneks pakub mullune lastraamatusaak piisavalt valikut, et iga maitse endale sobiva teose leiaks.

Ilmar Tomusk, «Uks».
Ilmar Tomusk, «Uks». Foto: Raamat

«Uks»

Ilmar Tomusk

Illustreerinud Priit Rea

Kirjastus Tammerraamat

2023

Mäksil pole midagi kooliskäimise vastu. Ei valmista ju õppimine talle mingit muret, kuna kõik, mida ta vähegi loeb, jääb talle silmapilkselt meelde. Kui poleks ainult neid nõmedaid seitsmendikke Mairoldit ja Kiilakat, kes igal võimalusel Mäksi elu kibedaks teevad. Küll peidavad nad ta asju ära, togivad niisama või mõnitavad, kuis oskavad. Kui Mäks siis kord koduteel kiusajate eest plagama pistab ja metsatukka satub, leiab ta sealt kummalise maja. Kuigi poiss on sealkandis korduvalt jalutanud, pole ta seda varem märganud. Et maja uks on lahti ja näib Mäksi kutsuvat, otsustab ta ahvatlusele järgi anda ja majja siseneda.

***

Sofia Chanfreau, «Kaelkirjaku süda on uskumatult suur».
Sofia Chanfreau, «Kaelkirjaku süda on uskumatult suur». Foto: Raamat

«Kaelkirjaku süda on uskumatult suur»

Sofia Chanfreau

Illustreerinud Amanda Chanfreau

Tõlkinud Kadi-Riin Haasma

Kirjastus Vesta

2023

10-aastane Vega elab koos isaga Kaelkirjakusaarel. Oma emast ei tea tüdruk suurt midagi – tal pole temast mälestusi, samas ei soovi ka tema lähedased teemat puudutada, nii et nüüdseks on tüdruk lõpetanud pärimise. Vegal on elav fantaasiailm ja ta armastab kujutletut ka joonistada. Tüdruku isa seevastu on igati mõistuseinimene ja teda teeb tütre liigne fantaseerimine pigem nõutuks. Kui isale tekib kallim Viola, kes ta Vegale omaseks saanud rutiinist loobuma paneb, näib tüdrukule, et isa süda hakkab jäätuma. Kuna vanaisa on kirjeldanud tema ema kui leegitseva loomuga naist, otsustab Vega ema üles leida, et see aitaks isa südame taas üles sulatada ja mehe nõnda endiseks muutuda.

***

Aimée Beekman, «Tondinahad».
Aimée Beekman, «Tondinahad». Foto: Raamat

«Tondinahad»

Aimée Beekman

Kaaneillustratsioon Marge Nelk

Kirjastus Hea Lugu

2023

Tondinahad on mõnusalt laisad ja armastavad üle kõige igirohelise rohu peal pikutada. Kui haljas vaip saab selja all muljutud, rullivad nad oma ümmargused kehad veidi teise kohta ja mõnulevad edasi. Suurt muret neil ei ole. On ju tondinahkade maa ütlemata helde ja toidupoolist, mille mõnus päikesepaisete ja parasjagu vihma valmistavad, jagub kõigile. Ent ühel päeval saab tondinahkade mõnus elu häiritud, kui üks nooruk sugugi teistega sarnaselt käituda ei soovi. Ta tahab teada, mis on puuviljade sees, meisterdab palmilehtedest lehvikuid ja tüütab ringisekeldavaid putukaid. Kui siis veel selgub, et sel on tondinahkadele omaste pruunide silmade asemel hoopis hallid, muutuvad tondinahad hoopis murelikuks.

***

Reeli Reinaus, «Vanalinna detektiivid. Kanada saatkonna kuri kummitus».
Reeli Reinaus, «Vanalinna detektiivid. Kanada saatkonna kuri kummitus». Foto: Raamat

«Vanalinna detektiivid. Kanada saatkonna kuri kummitus»

Reeli Reinaus

Illustreerinud Sirly Oder

Kirjastus Ronk Ronk

2023

Gregor, Rebeka ja Lota moodustavad Nägijate gildi. Nad on juba lahendanud nii mõnegi Tallinna vanalinnas aset leidnud kummalise juhtumi. Just siis, kui lapsed otsustavad ühingusse võtta kaks uut liiget, neile eelmise juhtumi juures appi tulnud Markuse ja Kaspari, jõuab nägijateni ka uus kiri, mis kutsub neid appi Toom-Kooli tänaval asuvat Kanada saatkonda kummitusest vabastama. Internetist vanu kummituslugusid uurides selgub, et saatkonnas hiilivast kummitusnaisest jubedamat on keeruline leida. Õnneks tuleb kummituseküttidele appi Gregori tädi Marju, kel teab, kuidas vanasti kodukäijatest vabaneda püüti ning mida tehakse tänapäeval kummituskahtluse puhul.

***

Tania Del Rio, «August XIII ja sosistav mets».
Tania Del Rio, «August XIII ja sosistav mets». Foto: Raamat

«August XIII ja sosistav mets»

Tania Del Rio

Illustreerinud Will Staehle

Tõlkinud Evelin Banhard

Kirjastus Gallus

2023

12-aastane orb August XIII on pärinud ühe vana ja väga erilise perehotelli, milles saab külastajaid vastu võtta ilma mööda ringi liikudes. Kui sarja esimeses osas «August XIII ja Kõikenägev Silm» (2018) tuli siiral, töökal ja nupukal poisil seista silmitsi salakavala tädi Anakondaga, et saada enda valdusse Kõikenägev Silm ja hoida hotelli enda omanduses, siis sarja uus osa paiskab rahumeelse Augusti taas seikluste teele. Nimelt tabab rändavat hotelli ootamatu rike – see komistab ja kukub külili, kuigi rakendatud on kõik seitse erinevat ohutusmeedet. Peagi selgub, et see on Augusti kurja teisiku Aurusti plaan hotelli enda valdusse saamiseks ning poiss ja tema erakordse hotelli töötajaskond on sunnitud olukorra lahendamiseks minema Kurimetsa, kohta, mis kubiseb nõidadest ja neist veelgi ohtlikumatest olenditest ning kuhu keegi vabatahtlikult jalga ei tõsta.

***

Jana Maasik, «Kummituste peatänav».
Jana Maasik, «Kummituste peatänav». Foto: Raamat

«Kummituste peatänav»

Jana Maasik

Illustreerinud Urmas Viik

Kirjastus Varrak

2023

12-aastaste kaksikute Hugo ja Loona elu on jäädavalt muutunud. Pole ka ime, sest armastatud isa ootamatust surmast on raske üle saada. Kunstnikust isaga sama huvi jaganud Hugo tunneb, et miski ei köida teda enam, varem vägagi toimekas olnud Loona ei saa päev läbi pidžaamastki välja. Kui veel tagatipuks laste emaga õnnetus juhtub, mille tagajärjel ta haiglasse satub, peavad õde-venda päris üksi hakkama saama. Lohutust otsides leiavad Hugo ja Loona pööningult isa kirjutuslaua sahtlist salapärase vanaaegse võtme ja ajaleheväljalõike. Kui nad asjas selguse saamiseks otsustavad leidu majanaabrile, professor Kruubelile näidata ja viimane veidraks muutub, mõistavad lapsed, et lahenduse võivad leida vaid nemad ise. Hugol ja Loonal pole aga aimugi, et võti meelitab kohale ka hulgaliselt Tallinna vanalinna kummitusi.

Rohkem raamatusoovitusi leiad Eesti Lastekirjanduse Keskuse kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles