Möödunud aasta parimaks äriraamatuks valitud teos näitab, kuidas ebaõnnestumistest õppida

Copy
Foto: Shutterstock

Raamat «Right Kind of Wrong: Why Learning to Fail Can Teach Us to Thrive» pälvis Financial Timesi 2023. aasta parima äriraamatu tiitli.

Raamatu «Right Kind of Wrong: Why Learning to Fail Can Teach Us to Thrive» peamine sõnum on, et eksimine ja läbikukkumine on meie jaoks õppimisvõimalused. Harvard Business Schooli juhtimisprofessor ja raamatu autor Amy Edmondson uurib ebaõnnestumiste temaatikat juba aastaid ning jagab uues raamatus oma uurimistöö tulemusi.

Raamat keskendub intelligentse ebaõnnestumise ideele. Samuti saab lugeja teada, kuidas õppida vigadest ja ka seda, kuidas vältida veelgi suuremaid vigu. Eduka organisatsioonikultuuri osa on ka see, kuidas eksimustesse suhtutakse ning kuidas välditakse nende pööramist töötajate vastu.

Raamat rõhutab vajadust avatult ja läbipaistvalt rääkida eksimustest ning tunnustada neid, kes jagavad avameelselt oma vigu. Oluline on tekitada psühholoogiline turvalisus, et inimesed tunneksid end vabalt, rääkides väiksematest eksimustest avatult ja ausalt enne, kui need suuremateks probleemideks muutuvad. Vältida tuleks kindlasti süüdistamist ja häbistamist. Edmondsoni sõnul on oluline analüüsimine, kogemuse jagamine ja vigade väljatoomine. Uurige, mis ei ole läinud nii hästi ja mida saaks teha paremini.

Autor soovitab analüüsida vigade põhjuseid ning testida ideid, et paremini mõista tekkinud olukordi. Ta juhib tähelepanu ka inimeste mitteperfektsusele ja rõhutab, et viha ja süüdistamine ei aita meil ebaõnnestumistest õppida. Kasvamiseks ja arenemiseks on vajalik teha vigu ning intelligentne ebaõnnestumine hõlmab hoolikat mõtlemist, vältides samas tarbetut kahju, ning toob kaasa kasuliku õppimise, mis edendab teadmisi.

Õppimine vigadest – see on lihtsam sõnades kui tegudes. Aga sellegipoolest aitab see raamat lugejat mõnevõrra edasi selles suunas, et teadlikumalt suhtuda eksimustesse ja areneda tehtud vigade kogemuse ja uute teadmiste toel. Raamat on rikastatud paljude näidetega erinevate tegevusalade ettevõtetest ja meeskondadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles