NÄDALA RAAMAT Teos, mis pöörab pea peale kõik, mida me loomadest teame (1)

Raamatuportaal
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kuku raadio selle nädala raamat on Carl Safina «Metsikuks saamine» kirjastuselt Varrak. Raamatut tutvustab Timo Tarve.

Kašelott õpib, kellega koos ta rändama hakkab, aara heidab himustava pilgu oma kaunile naabrile, šimpans õpib mängust kasu saama. Kultuur loob hiigelhulgal kavandamata ja planeerimata teadmisi. Kogu maailm räägib, laulab ja vahetab salasõnumeid. Kultuur ei ole midagi niisugust, mida inimene endale ainuomaseks saab pidada.

Carl Safina, «Metsikuks saamine»
Carl Safina, «Metsikuks saamine» Foto: Apollo

Carl Safina juhatab meid teistesse kultuuridesse. Lugeja ees avaneb kašelottide, uhkete selvalindude aarade ja meie lähimate looduslike sugulaste šimpanside elu nende oma kultuuris. Koos Safinaga saame kaasa mõtelda, mis on üldse kultuur. Kultuur on looduses ürgsem kui inimese enda genotüüp, mille me anname koos oma kultuuriga edasi oma järglastele. Kultuur on osa kogu Suure Looduse arengust ja olemisest. See raamat on erakordne retk maailmameredele, Lõuna-Ameerika selvasse ja Uganda ürgmetsa.

Carl Safina (sündinud 1955. aastal) on Ameerika ökoloog ja tunnustatud autor. Ta on Stony Brooki ülikooli loodus- ja inimkonnateaduste professor ning mittetulundusliku Safina Keskuse asutaja.

Tema uurimused on pälvinud mitmeid auhindu ja preemiaid. Lisaks artiklitele ajakirjades The New York Times, TIME, The Guardian, Audubon, Yale e360 ja National Geographic on Safina avaldanud kümme raamatut. Tema esimesest raamatust «Song for the Blue Ocean» (1998) on nüüdseks kujunenud klassika, «Beyond Words: What Animals Think and Feel» (2015) jõudis New York Timesi edetabeli tippu. Rahvusvahelise tunnustuse tõi kirjanikule 2020. aastal ilmunud «Metsikuks saamine».

«Safina pöörab pea peale inimeste nägemuse loomakultuuridest. «Metsikuks saamine» nõuab, et me ärkaksime ja mõistaksime, et oleme oma mitteinimestest naabritega loomuomaselt ja lahutamatult seotud.» – The Telegraph

«Safina ühendab meisterliku kirjastiili imepäraste faktidega, selgitades meile teemasid, mis on ühtaegu olulised ja köitvad.» – The Washington Post

Kuula saadet!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles