Tartus esitletakse Aadu Musta viimast raamatut Vene ajalooarhiivist

BNS
Copy
Aadu Must 31. jaanuaril 2022 Tallinnas.
Aadu Must 31. jaanuaril 2022 Tallinnas. Foto: Eero Vabamägi

Tartus Eesti Rahvusarhiivis esitletakse neljapäeval kell 15 Tartu Ülikooli ajaloo ja arhiivinduse professori ning ajaloolase Aadu Musta viimast raamatut «Eesti ja eestlaste ajaloo allikad Vene arhiivis: Venemaa ajalooarhiiv (1801–1917)».

Raamat keskendub Venemaa ajalooarhiivis leiduvatele eestlaste ajalugu käsitlevatele materjalidele. Mullu lahkunud autor kirjeldab kaasakiskuvalt suuremate ja väiksemate poliitiliste sündmuste peegeldusi arhiiviallikates, sidudes seda osavalt inimeste elude ja saatustega. Raamat on mõeldud nii professionaalsetele ajaloouurijatele ja tudengitele kui ka kõikidele teistele, kes tunnevad huvi aja- ja kultuuriloo vastu.

Aadu Must, «Eesti ja eestlaste ajaloo allikad Vene arhiivis».
Aadu Must, «Eesti ja eestlaste ajaloo allikad Vene arhiivis». Foto: Repro

Oma viimase raamatuga ilmestab Aadu Must enda sageli korratud tõdemust, et Eesti ajaloo allikad on laiali meie maad erinevatel aegadel valitsenud riikide arhiivides. Eessõnas kirjutab autor ise: «Raamatu tähendus on laiem kui vaid teatud hulga arhiiviallikate tutvustamine. See võiks saada osaks ajaloolase haridusest, laiendada kultuuripilti ning avada kultuurilembeliste lugejate laiemale ringile meie kirjaliku mälu tagamaid, mitmekesistada ajaloolist teabekeskkonda ja kasvatada allikakriitilist austust fakti suhtes.»

Raamatu andsid koostöös välja Tartu Ülikooli Kirjastus ja Rahvusarhiiv.

Aastatel 1951-2023 elanud Aadu Must oli Eesti ajaloolane ja poliitik. Ta oli Tartu Ülikooli arhiivinduse õppetooli asutaja ja aastatel 1997-2020 arhiivinduse professor. Aadu Musta akadeemiline töö hõlmab mitmeid uurimusi Eesti ajaloost 19.-20. sajandil. Erilist huvi pakkusid talle eestlasi puudutavad materjalid välisarhiivides ja perekonnaloo allikad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles