Eesti kirjanduse päeval mängitakse Tartus lavalugu armastuskirjadest

Raamatuportaal
Copy
Anne-Mai Tevahi.
Anne-Mai Tevahi. Foto: Mati Määrits/Lõuna-Eesti Postimees

30. jaanuaril, eesti kirjanduse päeval, toob teater Must Jaam tartlaste ette eesti kirjanike ja teiste kultuuritegelaste armastuskirjade ainetel valminud lavaloo «Kõik ruum, kõik aeg täis igatsust». Etendus algab kell 18 raamatukogu saalis ja sissepääs on prii

Lavastuse aluseks on üheteistkümne eesti kultuuritegelase armastuskirjad. Näitlejate esituses kõlavad Raimond Valgre, Marie Underi, Friedebert Tuglase, Betti Alveri, Mart Lepiku, Juhan Liivi, Evald Hermaküla, Anna ja Andres Särevi, Eduard Vilde ja Artur Rinne kirjad ning katkendid nende kirjadest.

Etenduse ühe autori Anne-Mai Tevahi sõnul võime vanadest armastuskirjadest leida palavikulist kirge ja joovastust, ootust ja hoolivust, valu ja andeksandmist. «Praegu, mil oleme harjunud lühisõnumitega ja võime oma kallimat väikese helendava ekraani näol alati enesega kaasas kanda, kas oskamegi praegu üldse oma armastusest kirjutada, kas oskame oma tundeid sedasi sõnadesse valada, nagu seda tehti kunagi?» küsib ta.

Erinevate inimeste erineval ajal saadetud kirjadest moodustub laval fiktiivne situatsioon - kahe inimese lugu läbi kirjade. Naine ja mees, kes laval kirjavahetust peavad, ei kujuta kedagi konkreetset, vaid on koondkujudeks kahest armastajast. Nende lugu on koondportree armastusest, selle kulgemisest ning teisenemisest läbi aja ja ruumi, kõige krooniks kirjadest ja ümbrikest läbi kumav igatsus.

Etendus «Kõik ruum, kõik aeg täis igatsust» võiks mõjuda kui rännak. Rännak meie kaunikõlalise keele sisse ja hääbuvasse kirjasaatmiskultuuri. Tuletame meelde, missugune kaal on sõnadel, kui väljendusrikas on eesti keel ning kuivõrd puudutav saab olla üks tundeid ja mõtteid täissõnastatud paber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles