LÕBUS LUGEMINE Kellele ei meeldiks Mark Twain?

Raamatuportaal
Copy
Mark Twain (Samuel L. Clemens, 1835-1910).
Mark Twain (Samuel L. Clemens, 1835-1910). Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Mark Twaini lustakat raamatut «Elu Metsikus Läänes», mis äsja ilmus Piret Lemetti tõlkes.

Mark Twain on mõnusa kirjanduse klassik ja seda täiesti teenitult. Eestiski tuntud juba palju sugupõlvi. Vinge sõnavana aga kirjutas kole palju ja hea on, et tõlgitakse ja ilmub maakeelse lugeja jaoks uusi teoseid. Sest Twaini on lihtsalt niivõrd hea lugeda, ta on tõesti nauditava keelega kirjanik (kiitus tõlkijale siinkohal). Muidu terane ja terav(meelne) pealekauba.

Mark Twain, «Elu Metsikus Läänes».
Mark Twain, «Elu Metsikus Läänes». Foto: Raamat

«Elu Metsikus Läänes» on üks Twaini esimesi raamatuid ning tegelikult puhas reisikiri. Vähem ja rohkem ülevõlli fantaseeringute ja lisalugude ja kõrvalepõigetega. Sellisena aga köitev ja teabetihe läbilõige Ameerika Ühendriikidest 19nda aastasaja keskel, mil riik alles lapsekingades oli ning suurel osal territooriumist polnud mingit riiki õigupoolest ollagi. Rääkimata seadustest, rääkimata raudteest, rääkimata autodest. Coca-Colani oli jäänud peaaegu pool sajandit ja rokenrollini sajand. Ometi oli aeg väga vilgas, ohtlik, põnev ja täiesti teistsugune võrreldes tänasega Leiab mõistagi ka ootamatuid sarnasusi. Igatahes reisipõnevikuna lugedes leidub siin usutavasti rahuldustpakkuvat päris paljude žanrite austajale. Mul ausalt öeldes ei meenu, et keegi oleks kunagi öelnud, et talle ei meeldi Mark Twain. Ta vist meeldis isegi kriitikutele!

Ligi kuussada lehekülge kaasakiskuvat tõsieluhuumorit Ameerika Kesk-Lääne kujunemisest on selge maiuspala laiadele rahvahulkadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles