Üleilmsel eesti kirjanduse kooslugemise päeval võetakse ette Kadri Hinrikuse looming

Raamatuportaal
Copy
Kadri Hinrikus (keskel) jagamas 2018. aastal Tartus noortele lugejatele oma raamatut «Katariina ja herned».
Kadri Hinrikus (keskel) jagamas 2018. aastal Tartus noortele lugejatele oma raamatut «Katariina ja herned». Foto: Sille Annuk

Teisipäeval, 30. jaanuaril kutsuvad Eesti Lastekirjanduse Keskus ja Tuglase Selts taas kõiki osalema üleilmsel eesti kirjanduse kooslugemise päeval. Sel korral loeme Kadri Hinrikuse raamatust «Taks ja Dogi» lugusid «Lõhnad» ja «Matk».

«Sel päeval loevad eestlased üle maailma üht ja sama eesti lasteraamatut, et väärtustada eesti kirjanduse tundmist ja eesti keele oskust. Nii saavad ka väliseesti lapsed tuttavaks samade lugude ja tegelastega, kes Eestis elavate laste ellu kuuluvad. Lastekirjanduse koos lugemine ühendab peresid ja põlvkondi ning eestlasi üle maailma,» ütles Tuglase Seltsi koolitus- ja lõimumisjuht Järvi Lipasti.

Kadri Hinrikuse raamat «Taks ja Dogi».
Kadri Hinrikuse raamat «Taks ja Dogi». Foto: Internet

Kooslugemise päeva tähistamise traditsioon tekkis neli aastat tagasi Tuglase Seltsi ideest lugeda eesti kirjanduse päeva tähistamiseks ette antud peatükke ühe armastatud eesti lastekirjaniku teosest. 2021. aastal loeti näiteks Aino Perviku «Kunksmoori», 2022. aastal Eno Raua «Naksitralle» ja möödunud aastal Andrus Kivirähki «Sirli, Siim ja saladused». Sel aastal on Kadri Hinrikuse «Taksi ja Dogi» välja valitud lugusid võimalik lugeda lisaks eesti keelele veel soome, inglise, läti, vene ja ungari keeles. Tekstid leiab lastekirjanduse keskuse kodulehelt.

Kooslugemise päeva Facebooki sündmusel saab end osalejaks märkida ja jagada oma muljeid raamatust postituse, joonistuse või fotona teemaviitega #loemekoos2024. Aktiivsemate osalejate vahel loosib Eesti Lastekirjanduse Keskus välja auhindu.

30. jaanuar ehk eesti kirjanduse päev ja A. H. Tammsaare sünnipäev on alates 2023. aastast riiklik tähtpäev ja lipupäev. Selle eesmärk on väärtustada kirjanduse tüvitekste ning pöörata tähelepanu tänapäeva kirjandusele ja kirjanike rollile Eesti kultuuris ning ühiskonnas. Lisaks kooslugemisele toimub palju teisi päevale pühendatud sündmusi, mille kohta saab rohkem infot Kultuuriministeeriumi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles