PILDID Eesti illustraator Marja-Liisa Plats nomineeriti Soome kauneimate raamatute konkursil

Raamatuportaal
Copy

Soome 2023. aasta kauneimate raamatute konkursi finaali jõudis Soome-Eesti koostööna ilmunud raamat «Maa, mille nimi on Hampampamm», illustraator Marja-Liisa Plats, autor Ville Hytönen. Esimesena ilmus raamat kirjastuses Tammi, Eestis andis selle välja Koolibri, tõlkija Kadri Jaanits.

Soome Kirjanduskomitee esindajatest koosnev žürii valib finalistide seast 2023. aasta kauneima raamatu ja koostab kogumiku, mis sisaldab 25 kauneimat raamatut. Võitjad kuulutatakse välja märtsis 2024.

Ville Hytönen, «Maa, mille nimi on Hampampamm».
Ville Hytönen, «Maa, mille nimi on Hampampamm». Foto: Raamat

«Maa, mille nimi on Hampampamm» on keeleline ja pildiline tulevärk. Absurdikirjandusest tõukununa asetub tekst läänemeresoome maastikule, selle soode ja metsade keskele, mis on väikeses Eesti rannakülas elavale Ville Hytösele väga tuttavad. Hytönen on mitmekülgne kirjanik, kes on kirjutanud nii romaane, luulet, esseid, aforisme kui lasteraamatuid.

Illustratsioonide autor Marja-Liisa Plats on üks kaasaja hinnatumaid raamatukunstnikke Eestis. Hampampammi pildid maalis ta Soomes, Kesälahtis, olles seal kunstiresidentuuris. Maal, mille nimi on Hampampamm elab kirju seltskond kõiksugu olevusi. Siin on kodu leidnud Puutobik, Mutipoeg Marakratt, tibatillukesed kaasiklased, siisike nimega Hiisike ning soolaugaste taga nõgimustades koobastes redutav koletu Kleebo. Kõik lood juhinduvad pigem keele kõlast ja mängulustist kui loogikast, laskmata end tegelikkusest segada.

Hampampammi lugusid on vahva lugeda, veel vahvam ette lugeda ja need sobivad suurepäraselt unejutuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles