LUGEMISSOOVITUSED 6 haaravat raamatut teadmishuvilistele lastele

Jaanika Palm soovitab raamatuid teadmishuvilistele lastele. Foto: Eesti Lastekirjanduse Keskus
Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy

Maailm on nii põnev ja mitmekesine, et pakub avastamisrõõmu igaks päevaks. Et aga oma silm igale poole ei jõua, tulevad tõhusalt appi aimeraamatud. Need pakuvad vastuseid väga erinevatele laste küsimustele, ükskõik kas soovitakse rohkem teada ümbritseva looduse ja seal elavate loomade, igapäevaste asjade päritolu või siis hoopis teistel maadel elavate laste elu-olu kohta. Vastamise kõrval aga tekitavad need raamatud ka uusi põnevaid küsimusi. Küllap leidub neilegi vastus juba mõnes teises teatmeraamatus.

«Miks munad kukuvad? Laps küsib, teadlane vastab»
«Miks munad kukuvad? Laps küsib, teadlane vastab» Foto: Raamat

«Miks munad kukuvad? Laps küsib, teadlane vastab»

Koostanud Triin Olvet

Illustreerinud Piia Maiste

Kirjastus Argo

2023

See vahva eesti aimeraamat toob esile 58 lapse 111 küsimust erinevate elunähtuste kohta. Laste küsimused on paigutatud viide alaosasse: «Maa ja taevas», «Elus loodus», «Sina ja teised», «Ehitised ja leiutised» ning «Inimese sees». Neile püüavad vastust anda Marju Kõivupuu, Jaan Aru, Atko Remmel, Astra Schults jpt teadlased erinevatelt elualadelt. Millest on tehtud Kuu, kuidas gepard nii kiiresti jookseb, mis on vägitegu, miks suured inimesed ei pea lõuna ajal magama? Raamat võib olla abiks vanematele laste küsimustele vastamisel, aga pakkuda põnevat avastamist ka neile, kes selliste küsimuste peale veel tulnud pole.

***

Štěpánka Sekaninová, «Igapäevaste asjade entsüklopeedia».
Štěpánka Sekaninová, «Igapäevaste asjade entsüklopeedia». Foto: Raamat

«Igapäevaste asjade entsüklopeedia»

Štěpánka Sekaninová

Illustreerinud Eva Chupíková

Tõlkinud Karel Allikas, Eve Laur

Kirjastus Pegasus

2023

Igapäevaelus puutume kokku sadade esemetega. Ja kuigi me kasutame neid iga päev, ei kipu me just sageli mõtlema, kust need asjad pärit ja kuidas just sellisel kujul meie tarvitusse on jõudnud. Kingad, uisud ja vihmavarjud; hambaharjad, parfüümid ja tualetipotid; riidepuud kotid ja prillid – need on vaid mõned neist argiasjadest, mille päritolust ja kujunemisloost annab autor ses põnevas raamatus ülevaate. Abiks on siin ka lehekülje allosas paiknev ajaskaala.

***

Elaine Batiste, Nadine Crowley, «Unustatud oskuste käsiraamat».
Elaine Batiste, Nadine Crowley, «Unustatud oskuste käsiraamat». Foto: Raamat

«Unustatud oskuste käsiraamat»

Elaine Batiste, Nadine Crowley

Illustreerinud Chris Duriez

Tõlkinud Mari-Ly Tiitsmaa

Kirjastus Koolibri

2023

See raamat toob esile terve hulga esivanemate oskusi, mis veel tänapäevalgi võivad marjaks ära kuluda. Kuidas siduda sõlmi ja teha lõket, mida pidada silmas kompassi kasutamisel, mil moel ise särgile nööp ette õmmelda või kuidas parandada jalgrattakummi. Raamatus on täpsed, lihtsasti jälgitavad juhised ja neid selgitavad illustratsioonid, mis muudavad kas uute põnevate oskuste omandamise või varasema õpitu meenutamise kergeks ja lõbusaks.

***

Lily Murray, «Meie aeg Maal».
Lily Murray, «Meie aeg Maal». Foto: Raamat

«Meie aeg Maal»

Lily Murray

Illustreerinud Jesse Hodgson

Tõlkinud Jane Laumets

Kirjastus Sinisukk

2023

Küllap tead, et mõne looma elu Maal kestab vaid üürikest aega, samas kui teiste eluiga võib ulatuda koguni sadade aastateni. Raamatus uuritakse, miks see nii on ja tuuakse esile erinevate loomade elukaar, alustades ainult kuni ööpäeva elava ühepäevikuga ning lõpetades 11 000 aastat Maal veetva klaaskäsna ja igavese elu saladust teadva meduusiga. Mainitute ja elupikkuselt nende vahepeale mahtuvate grislikarude, orangutanide, krokodillide, karekalade jpt elupaiga ja -viisi ning kommetega saab raamatus täpsemalt tutvuda.

***

Christoph Drösser, «100 last».
Christoph Drösser, «100 last». Foto: Raamat

«100 last»

Christoph Drösser

Illustreerinud Nora Coenenberg

Tõlkinud Kersti Kaljuvee

Kirjastus Tänapäev

2022

Maakeral elab umbes kaks miljardit last. Kui aga kujutada ette, et maailm oleks saja lapsega küla, kuidas siis elaksid need lapsed, kes sümboliseerivad kõiki maailma lapsi, küsib raamatu autor. Tuginedes ÜRO lastefondi UNICEF kogutud andmetele jm uuringutele, vastab ta, mitu neist sajast räägib hiina keelt (13), ei tarvita kodus elektrit (21), omab jalgratast (52), on lühinägelik (13), saab käia lasteaias või koolis (54) jne. Raamat näitab ilmekalt, et maailma lapsed elavad väga erinevates tingimustes ning see, mis meil enesestmõistetav, ei pruugi kuuluda paljude teiste lapsepõlve juurde. Niimoodi tänulikkust ja kaastunnet kasvatades saab aga õppida märkama ka neid, kellel tingimused kehvemad.

***

Christiane Dorion, «Leiutatud loomariigis».
Christiane Dorion, «Leiutatud loomariigis». Foto: Raamat

«Leiutatud loomariigis»

Christiane Dorion 

Illustreerinud Gosia Herba

Tõlkinud Kadri Viin

Kirjastus Koolibri

2022

Küllap arvad, et ainult inimesed suudavad leiutada, tegelikult on aga inimesed nii mõndagi just loomadelt-lindudelt üle võtnud. Nii näiteks on hai nahk inspireerinud kõrgtehnoloogiliste ujumistrikoode loomist ning kotka terav nägemine andnud tõuke fotograafia arenguks, pingviinide õhumullisurf aitab aga vähendada laevade hõõrdumist ja niimoodi kütust säästa. Pole ka imestada, sest loomadki oskavad probleeme leidlikult lahendada, valmistavad erinevaid materjale ja avastavad sobivaimaid liikumisviise. Miljonite aastate jooksul loomade poolt testitu aitab aga ka inimeste elu paremaks teha.

Rohkem raamatusoovitusi leiad Eesti Lastekirjanduse Keskuse kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles