Ilmunud on Quan Barry suurepärane romaan tähenduse leidmisest kiiresti muutuvast maailmast

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Mitmeid kirjandusauhindu võitnud Quan Barry romaan «Kui mind enam ei ole, otsi idast» on nüüd ilmunud ka eesti keeles. Haruldaselt kaunis lugu liugleb läbi Mongoolia ja saadab kahte võõrdunud kaksikvenda, kes kohustuste ja vastuolude kiuste proovivad teineteist taas mõista.

Quan Barry, «Kui mind enam ei ole, otsi idast».
Quan Barry, «Kui mind enam ei ole, otsi idast». Foto: Raamat

Quan Barry (snd 1973) sai kirjutamiseks inspiratsiooni enda reisist Mongooliasse, teda võlus sealne kultuur, külalislahkus ja Dalai Lamaga seotud uskumused. Autor viib lugeja läbi maastiku, mis on sama halastamatu kui ka ilus ja kultuuriliselt mitmekesine, alates Lääne-Altai mägedest kuni kõheda Gobi kõrbe ja Tšingis-khaani iidse pealinnani.

Romaani peategelane on noor munk Chuluun, kes saab ülesande leida taaskehastunud laama – vaimne õpetaja. Ta võib olla sündinud kus tahes Mongoolia lõpututel tasandikel. Rännakukaaslane, identne kaksikvend Mun on mungaelu, mida vennad kunagi jagasid, hüljanud. Otsing on kahe reisikaaslase läheduse tõeline proovikivi, sest mõlemat venda on õnnistatud võimega kuulda teise mõtteid. Astudes mööda lõputuid teid, otsivad rändajad vastuseid taevasematele ja maisematele – armastuse, kokkukuuluvuse ja vendluse – küsimustele.

«Kui mind enam ei ole, otsi idast» sunnib arutlema, kas meie elud kuuluvad meile endale või oleme me osa millestki suuremast. Raamat on vaatlus võitlusest oma veendumuste eest ja tähenduse leidmisest kiiresti muutuvas maailmas. Ja samas on see kui meditatsioon, mis aitab leppida kõige sellega, mis lihtsalt on nagu on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles