Kolme kodakondsusega Eesti gümnasist kirjutas verise noorteromaani, millesse peitis enda kõige sügavamad läbielamised (1)

Raamatuportaal
Copy
Laura Karolina Gradickaite.
Laura Karolina Gradickaite. Foto: Erakogu

17. veebruaril ilmub Miina Härma gümnaasiumi abituriendi Laura Karolina Gradickaite debüütromaan «64 ruutu elust», kus tavaline passiivne mäng 64 ruudul omastab valulikult elulise mõtte, pannes noore peategelase jätma nii mõnedki südamelähedased väärtused mustvalgele lauakesele.

«Ma pole tavaline kirjanik. Selleks, et kirjutada «64 ruutu elust», oli mul vaja kogeda väga tugevaid emotsioone, mis vahel tekkisid iseenesest, vanematega tülitsemise tõttu või üldise masendava meeleolu pärast, kuid vahel pidin ma emotsioone tekitama lauludega. Lühidalt öeldes ei puudunud ega puudu siiani minu igapäevasest kirjanikutööst rängad, hanenahka tekitavad laulud, mille tagajärjel ilmuvad just need read ja peatükid, mida parimateks pean. Samas miski ei jää kõrvalnähtusteta ja vahel võisid ülemäära tugevad läbielamised viia väiksemate või suuremate närvivapustusteni,» räägib autor.

«Samas ei saa kohe kindlasti väita, et selliste tagajärgede põhjuseks olid ainult laulud,» rõhutab ta. «Lihtsalt tahaksin, et minu lugejad teaks, et olin romaani sisse kirjutanud enda kõige sügavamad läbielamised, sest raamat oli põhimõtteliselt ainuke koht, kus sain jääda iseendaks ning välja lasta kõik, mida päris elus kunagi ei julgeks. Seepärast on see raamat minu jaoks midagi sügavamat kui lihtsalt mustad tähed valgel paberil. Loodetavasti leiavad ka lugejad romaanis enda jaoks midagi olulisemat kui lihtsalt vaba aja veetmise variandi,» lisab autor.

Laura Karolina Gradickaite õpib Miina Härma gümnaasiumis 12. klassis. Peale kirjutamise on neiu pikka aega tegelenud võistlustantsuga, harrastanud ratsasporti, õppinud muusikakoolis klaverit ja tegelenud koerasport agility'ga ning viimasega lausa tipptasemel, mida kinnitab juuniorite maailmameistrivõistluste teine koht.

Rahvusliku poole pealt on Laural lausa kolm kodakondsust: Eesti, USA ja Leedu ning kuigi romaani kirjutas ta eesti keeles, toimub Gradickaite igapäevane mõttetöö hoopis vene keeles.

Raamatu esmaesitlus toimub 17.veebruaril Tallinna keskraamatukogu suures saalis kell 11.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles